Spolek Milion chvilek odvysílal v předvečer 17. listopadu online demonstraci. (Foto: Milion chvilek)

Pandemie koronaviru zahnala příznivce protivládního spolku Milion chvilek na internet. V předvečer 17. listopadu uspořádal spolek online virtuální demonstraci, kterou zahájil akci „Rok změny“. Protestní akce se kvůli protiepidemickým opatřením nemohla konat na pražské Letné, ale prostřednictvím Facebooku a Youtube. 

„Rok 2019 byl rokem protestů, 2020 zase rokem krize. 2021 ale bude rokem změny a nové naděje. Současná pandemická krize odhalila zároveň hlubokou krizi politickou. Je potřeba napnout všechny síly k tomu, aby ve sněmovních volbách skutečně ke změně došlo. Demokratické strany musí zvítězit,“ uvedl nový předseda spolku Milion chvilek Benjamin Roll.

Organizátoři pozvali do pražského Lucerna Music Baru pamětníky událostí z listopadu 1989 a také představitele nynějších opozičních stran.

Lidé se mohli zapojit komentáři pod streamovaným videem nebo pomocí SMS. Mohli také natočit svůj vlastní videovzkaz.

Spolek protestní akcí zahájil program s názvem „Rok změny“ s odstartováním odpočtu 11 měsíců do parlamentních voleb. Cílem organizátorů je odstavit od moci premiéra Andreje Babiše jako symbol arogance a střetu zájmů.

„Babišovi putuje z našich kapes 150 milionů korun měsíčně. To není jen pouhá korupce. Tomu se říká unesený stát,“ podotkl Roll, který tak narážel na holding Agrofert.

Pokračoval, že během koronavirové krize opakovaně selhal Babišův autoritářský přístup a vláda selhávala v přijímání protiepidemických opatření.

Závažné ohrožení podle Rolla představuje také zneužívání moci prezidentem Milošem Zemanem a jeho týmem, ať už kvůli dostavbě jaderné elektrárny Dukovany nebo prosazováním kanálu Dunaj-Odra-Labe. (pel)