Na home office přešlo během podzimní koronavirové vlny jen 15 procent firem.

Na práci z domova, tzv. home office se v podzimní covidové vlně přeorientovalo pouze 14 až 15 procent firem. Ukázaly to vládní odhady. Na jaře přitom pracovalo v „domácím režimu“ asi 23 procent zaměstnanců, a to epidemiologická situace nebyla zdaleka taková jako nyní. Podle Hospodářské komory však práce z domova není pro některé pozice efektivní a zaměstnavatele odrazuje i pokles produktivity. 

Informoval o tom server Lidovky.cz.

Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) by na home office mohlo v České republice přejít až 33 procent pracovníků.

Mluvčí Hospodářské komory ČR Miroslav Diro uvedl, že některé firmy práci z domova neuplatňují, protože je pro ně na některých pozicích neefektivní.

Zaměstnavatele také odrazuje především propad produktivity práce, která se v jarních měsících propadla až o třetinu. Aktuálně se očekává sice asi jen pětinový pokles, ale reálně to podle podnikl bude mnohem horší.

„Průměr zvyšují jen ty firmy, které s modelem home office uměly pracovat dávno před koronavirem,“ uvedl pro LN Jiří Vácha, expert v oblasti řízení firem a spoluzakladatel poradenské společnosti Headim.

Problémem je podle něj neschopnost manažerů řídit lidi na dálku a chybějící proškolení zaměstnanců, jak si organizovat den. Vácha v té souvislosti upozornil, že řada lidí nikdy z domova nepracovala a neví si s tím rady. (pel)

Firmy dělají při home office chyby: Jiří Vácha sestavil praktický návod na jeho zavedení