Český premiér Andrej Babiš (ANO) je ve střetu zájmů a porušuje tím zákon.

Český premiér Andrej Babiš (ANO) je ve střetu zájmů, potvrdila znovu Evropská komise (EK). Babiš stále ovládá holding Agrofert a porušuje tak českou i evropskou legislativu. Ukázal to další audit Bruselu. Je tak zřejmé, že argumenty českých úřadů EK příliš nepřesvědčily. Komise proto požaduje vrácení dotací a současně kontrolu dalších dosud neprověřených projektů koncernu.

Informoval o tom server iRozhlas.cz.

„Pan Babiš ovládá společnosti ze skupiny Agrofert,“ citoval server kontrolory.

Komise dospěla k závěru, že Babiš porušuje český zákon o střetu zájmů. Česku navíc vytýká, že problém dostatečně neřeší. Brusel proto požaduje kontrolu dalších dosud neprověřených projektů koncernu.

Babiš se podle komise navzdory střetu zájmů nadále osobně podílí na plnění evropského rozpočtu v Česku. Podle kontrolorů je ohrožen jeho „nestranný a objektivní výkon funkce premiéra, předsedy vládní Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy i ministra financí, jelikož se podílel na rozhodnutích, která mohla ovlivnit zájmy skupiny Agrofert“.

Ministerstvo pro místní rozvoj ani premiér Babiš informace odmítli komentovat. Česko má zatím k dispozici jen anglickou verzi dopisu, bude se čekat na český překlad. Pak mají úřady tři měsíce na reakci.

Babiš vlastnil Agrofert do února 2017, kdy koncern kvůli českému zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenských fondů. Tvrzení, že je ve střetu zájmů, dlouhodobě odmítá. Opakovaně také dříve zdůraznil, že kvůli němu a Agrofertu se žádné evropské dotace vracet nebudou.

S tím ovšem Komise nesouhlasí, protože v dokumentu uvádí, že veškerá unijní podpora, kterou tuzemské úřady Agrofertu za poslední tři roky přikleply, byla přidělena neoprávněně.

Nezisková organizace Transparency International rozhodnutí Evropské komise uvítala.

„Po dvou letech se zdá, že jsme vybojovali klíčovou právní bitvu. Evropská komise na základě našeho podnětu začala prošetřovat střet zájmů Andreje Babiše. A teď ve svém dopise, směřovaném českým institucím, naše podezření potvrzuje. Čeká nás, jako občany ČR, bitva druhá, aby Andrej Babiš svůj střet zájmů vyřešil a neohrožoval zájmy českých občanů,“ napsala organizace na Facebooku.

Evropské dotace byly koncernu Agrofert pozastaveny ze strany Evropské unie už v prosinci roku 2018. Národní dotace však stále do premiérových firem plynou. Ten tak nadále čerpá veřejné peníze od českých daňových poplatníků. (pel)