Tržby ve službách klesly ve 3. čtvrtletí o 12 procent, nejhůř na tom byly cestovní kanceláře.

Tržby poskytovatelů služeb v Česku se ve 3. čtvrtletí 2020 meziročně snížily reálně o 12 procent. Nejhůře na tom byly cestovní kanceláře s propadem 82,4 procenta. 

Data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Meziročně bez očištění se tržby snížily o 12,4 procenta.

„Meziroční pokles tržeb zaznamenala většina sledovaných činností. Nejvýrazněji se snížily tržby v odvětvích spojených s cestovním ruchem, jako jsou cestovní kanceláře, ubytovací služby nebo letecká doprava,“ uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

„Vyšší tržby než v loňském roce vykázaly pouze poštovní služby, telekomunikační a informační činnosti, televizní a rozhlasové vysílání a právní a účetní služby,“ doplnila Boušková.

V administrativních a podpůrných činnostech se tržby meziročně snížily o 34,2 procenta.

Nejhůře na tom byly cestovní kanceláře, které utržily meziročně o 82,4 procenta méně. Pracovním agenturám klesly tržby o 20,2 procenta. Překvapivě nejméně klesajícím odvětvím v této sekci byly bezpečnostní a pátrací agentury s poklesem o 5,3 procenta.

V dopravě a skladování se tržby snížily o 14,8 procenta. Nejvíce poklesly tržby letecké dopravě (o 73,5 procenta) a vodní dopravě (o 39,7 procenta). Celkový vývoj byl zmírněn růstem tržeb poštovních a kurýrních činností o 9,1 procenta.

Dvouciferný pokles tržeb pokračoval ve 3. čtvrtletí v ubytování, stravování a pohostinství, i když oproti předchozímu čtvrtletí mírnější, a to 24,3 procenta.

Výraznější pokles tržeb byl vykázán v ubytování (o 45,5 procenta) než ve stravování a pohostinství (o 14,8 procenta).

V profesních, vědeckých a technických činnostech tržby klesly o 6,1 procenta, přičemž největší propad, o téměř 14 procent, vykázaly architektonické a inženýrské činnosti.

Tržby informačních a komunikačních činností se ve sledovaném období meziročně snížily o 0,9 procenta a v oblasti nemovitostí o 0,6 procenta. (pel)