EU schválila zavedení cla na dovoz zboží z USA jako odvetu za americké dotace pro Boeing. (Ilustrační foto)

EU chce zavést cla na dovoz zboží z USA jako odvetu za dotace, které americká vláda poskytovala tamnímu výrobci letadel, firmě Boeing. K zavedení cel má Evropská unie v plánu přistoupit příští týden. Má jít o clo na dovoz zboží ze Spojených států v hodnotě čtyř miliard dolarů (89,5 miliardy korun) ročně.

Vlády většiny zemí EU již cla podpořily a jejich platnost by mohla být stanovena na pondělním zasedání ministrů obchodu EU.

Zavedení cel proti USA již povolila i Světová obchodní organizace.

Spor týkající se vládní finanční pomoci pro výrobce letadel již trvá 16 let. USA již dříve uvalily cla na zboží z EU kvůli dotacím, které v Evropě dostává výrobce letadel Airbus.

Přestože WTO schválila cla proti USA již dříve, EU je nezavedla okamžitě a to kvůli prezidentské kampani ve Spojených státech.

Vlády EU uvalení cla na zboží z USA formálně schválily v úterý 3. listopadu, tedy v den konání amerických prezidentských voleb.

Podle dostupných údajů by cla na dovoz amerického zboží mohla začít platit od úterý nebo od středy příštího týdne.

Clo bude uvaleno na dovoz amerických letadel a jejich součástí, ovoce, ořechů a dalších zemědělských produktů, pomerančového džusu, některých lihovin, stavební stroje a další zboží.

I v případě Bidenova vítězství v prezidentských volbách zůstane současný prezident Donald Trump ve funkci až do 20. ledna 2021. Bude tak mít dost času odvetné na zvýšení cel na zboží z Evropy.

USA již varovaly, že jakákoliv cla ze strany EU vyvolají tvrdou reakci USA.

Americká vláda dovozuje, že neexistuje právní důvod pro zavedení cel ze strany EU, jelikož dotace pro Boeing byly zrušeny.

EU tvrdí, pouze WTO může rozhodnout o dodržování předpisů  s tím, že tato organizace zavedení cel na zboží z USA již minulý měsíc povolila. (sfr)