Americká média vyhlásila demokratického kandidáta Joe Bidena prezidentem USA.

Americká média vyhlásila demokratického kandidáta Joe Bidena prezidentem USA. Současný pán Bílého domu, Donald Trump, Bidenovo vítězství neuznal.

Agentura AP i velké televizní stanice dovodily, že bývalý viceprezident a kandidát Demokratické strany Joe Biden (73) získal více hlasů v klíčovém státě Pensylvánie, a tím si zajistil většinu ve sboru volitelů.

Což by znamenalo, že bude zvolen prezidentem USA. Biden by se tak stal 46. prezidentem USA a zároveň nejstarším nastupujícím prezidentem v historii USA.

„Ameriko, je mi ctí, že jsi mě zvolila, abych vedl naši velkou zemi,“ uvedl Biden na twitteru.

A zdůraznil, že práce před ním bude těžká. Slíbil však, že bude prezidentem všech Američanů, ať pro něj hlasovali či nikoliv.

Americký prezident Donald Trump na vývoj reagoval prohlášením, ve kterém neuznal volební porážku a výsledky znovu zpochybňoval.

„Prostým faktem je, že tyto volby zdaleka nejsou u konce,“ deklaroval Trump.

Média podle Trumpa „nechtějí, aby byla odhalena pravda“.

Ve svém prohlášení zopakoval nutnost přepočítání hlasů v některých státech a zmínil soudní spory o regulérnosti voleb.

„Neodpočinu si, dokud se americký lid nedozví skutečný počet poctivých hlasů, který si zaslouží a který si žádá demokracie. Volby ještě zdaleka nejsou u konce,” zdůraznil Trump.

Média až do sobotního rána Bidenovi přisuzovala 253 hlasů tzv. volitelů, které v americkém volebním systému rozhodují o vítězi.

Na celkové vítězství je zapotřebí nejméně 270 volitelských hlasů. Za vítězství v Pensylvánii jich Biden získá 20. Tím byl získal celkem 273 hlasů.

V okamžiku, kdy média ohlásila verdikt ohledně výsledku v klíčové Pensylvánii, a tedy i v celém souboji o Bílý dům, bylo v v tomto americkém státě sečteno 98 procent odhadovaného počtu odevzdaných hlasů. (sfr)