Klimatická Greta poslala Trumpa do kina. (Ilustrační foto - redakční koláž)

Klimatická Greta poslala Trumpa do kina. Švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová v průběhu nerozhodnutých prezidentských volbách v USA vyzvala prezidenta Donalda Trumpa ke klidu a doporučila mu, aby si zašel do kina.

Vrátila mu tak v tom nejvypjatějším okamžiku jeho podobný útok z konce loňského roku. Tehdy Trump také veřejně poradil nezletilé švédské aktivistce Gretě, aby si zašla do kina.

„Tak směšné. Donald musí zapracovat na svém problému se zvládáním hněvu a pak si zajít s kamarádem na nějaký dobrý starý film! Klid, Donalde, klid,“ uvedla nyní Thunbergová, když fakticky jen zaměnila svoje jméno za Trumpovo v prezidentově původním příspěvku z prosince.

Thunbergová tím reagovala na jeden z Trumpových příspěvků, v němž prezident volá po zastavení sčítání hlasů v některých klíčových státech, když začal ztrácet svůj předchozí náskok na demokratického protikandidáta Bidena.

Nejnovější reakce 17leté Grety vzbudila u uživatelů sociální sítě velkou odezvu. Přes 1,3 milionu lidí již označilo, že se jim líbí.

Republikánský prezident Trump kritizoval Thunbergovou za její kampaň v boji s klimatickými změnami.

Ve středu Spojené státy oficiálně opustily pařížskou klimatickou dohodu z roku 2015, která podle Trumpa nebyla výhodná pro americké hospodářství. Thunbergová před volbami veřejně podpořila prezidentova soupeře Bidena. Ten hodlá v případě svého vítězství požádat o návrat USA ke klimatické dohodě. (sfr)