KOMENTÁŘE: Přehled nejzajímavějších názorů v tuzemských médiích v uplynulém týdnu.

Výběr nejzajímavějších názorových komentářů publikovaných v tuzemských médiích v uplynulém týdnu.


Probíhající souboj kandidátů na úřad prezidenta USA komentuje Martin Kovář ze serveru Info.cz. Dle jeho názoru čeká Spojené státy místo rozuzlení soudní dohra. Kvůli tomu „čekají „Ameriku“ neklidná, bouřlivá léta“ píše Kovář. Ať vyhraje kdokoliv, americká společnost se bude nadále polarizovat a za čtyři roky se tak, podle Kováře, místo Trumpa a Bidena utkají jejich pokračovatelé.

Daniel Prokop z Lidových novin komentuje problém týkající se koronaviru a s ním souvisejícími opatřeními. Podle klesajících čísel nově nakažených předpokládá brzké oznámení toho, že jsme z nejhoršího venku. K takovému výroku by byl ale opatrný. Pokud vláda otevře ekonomiku dříve, než bude možné všechny nově nakažené trasovat, bude moci brzy zase všechno zavřít. Problémem číslo jedna je podle něj pracovní prostředí. Tam se v první půlce října nakazilo více než 40 procent lidí, u kterých je znám zdroj nákazy.

K teroristickým útokům ve Francii a Rakousku se vyjadřuje filozof a pedagog Daniel Kroupa. Na serveru iRozhlas píše, že žádné dřívější chyby, kterých se Evropané v minulosti dopustili nemohou terorismus ospravedlnit. Podle Kroupy se radikálové teroristickými činy snaží sdělit, že muslimové jsou našimi nepřáteli. Cílem je vyvolat v lidech odvetnou reakci proti muslimům. Většinu z nich bychom tak, podle Kroupy, zahnali do řad radikálů.

K volbě nového ministra zdravotnictví se vyjadřuje David Klimeš ze serveru Aktuálně.cz. Podle Klimeše je nový ministr zdravotnictví pouze zběsilou volbou premiéra. Jan Blatný dle jeho mínění není silným politikem. Proto Klimeš zastává názor, že Andrej Babiš neměl se sesazením Romana Prymuly nic společného. Celý proces volby ministra zdravotnictví byl podle něj moc chaotický na to, aby ho někdo plánoval.

Petr Pešek ze serveru E15 komentuje provedený průzkum o institutu prezidenta České republiky. Výsledky průzkumu zjistily, že institut prezidenta ztrácí na významu. Důvodem je dle průzkumu nevýrazné vystupování prezidenta během koronavirové krize. Podle Peška je to dáno hlavně jeho špatnou kondicí. Zastává názor, že Miloš Zeman si jako člověk zaslouží pochopení a lítost.