Čerpat peníze z Evropské unie budou moci jen poslušné státy, rebely Brusel od finančních zdrojů odstřihne. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Eurodotace budou jen pro poslušné členské státy EU. Dohodli se na tom zástupci unijních států a Evropského parlamentu. Čerpat peníze z fondů Evropské unie budou moci jen státy, které dodržují zásady právního státu. Ostatní bude Brusel moci odstřihnout od unijních peněz. 

„Dnešní dohoda je milníkem v ochraně hodnot EU. Poprvé jsme vytvořili mechanismus, který umožní EU zastavit financování vlád, které nerespektují naše hodnoty, jako je vláda práva,“ uvedl člen parlamentního vyjednávacího týmu Petri Sarvamaa.

Cílem je podle Sarvamaa ochrana unijních fondů jak před jednorázovými prohřešky, tak před dlouhodobým a systematickým zneužíváním společných peněz EU, na které dosud Brusel neměl páku.

Návrhy na pozastavení výplaty peněz by měla předkládat Evropská komise. Odstřihnutí země od peněz EU by musely většinově schválit členské státy.

Podmínka bude spojena s celým balíkem více než 1,8 bilionu eur (přes 50 bilionů korun) v rozpočtu a fondu, o kterém členské země vyjednávají s europarlamentem.

Podle německého velvyslance při EU Michaela Clausse je dohoda zásadním bodem na cestě ke schválení rozpočtu a fondu, které by měly být členským zemím k dispozici od ledna.

Polsko a Maďarsko spojování evropských peněz s vládou práva dlouhodobě odmítají. Hrozily kvůli tomu i zablokováním rozpočtu a také fondu. (pel)