Týdenní přehled zpráv z ekonomiky. Souhrn nejdůležitějších ekonomických zpráv z České republiky i ze světa za uplynulý týden (26 – 30. října 2020).

Týdenní přehled zpráv z ekonomiky. Souhrn nejdůležitějších ekonomických zpráv z České republiky i ze světa za uplynulý týden (26 – 30. října 2020).


MF posune splatnost DPH do konce roku

Ministerstvo financí posune splatnost daně z přidané hodnoty (DPH) pro podnikatele z maloobchodu a služeb, na které přímo dolehla nejnovější vládní opatření v boji s koronavirem. Ministerstvo zároveň upozornilo na to, že pardon se nebude týkat prominutí pokuty za opožděné tvrzení daně, a proto je nutné daňové přiznání i kontrolní hlášení podat v zákonné lhůtě.

Bank avizují zpřísnění poskytování úvěrů firmám

Banky ve třetím čtvrtletí vnímaly zvýšená rizika ohledně budoucí ekonomické situace v souvislosti s dopady pandemie koronaviru. Úvěrové standardy a podmínky se s výjimkou úvěrů na spotřebu dále zpřísnily. Týkat se to bude zejména úvěru podnikům a naopak uvolnění domácnostem.

Vláda prodloužila Antivirus B

Vláda prodloužila do konce roku vyplácení příspěvků na náhrady mezd z programu Antivirus firmám, které musely kvůli výpadku poptávky, surovin či personálu omezit výrobu a služby. Dočasný program Antivirus, který ministerstvo zavedlo na jaře při první vlně epidemie, má bránit propouštění. Vláda ho prodlužovala už několikrát. Skončit měl původně na konci října. Před dvěma týdny kabinet rozhodl o pokračování vyplácení příspěvku pro zavřené provozy a karantény.

Rozpočtová rada kritizuje návrh na zrušení superhrubé mzdy

Podoba a způsob předložení návrhu premiéra Andreje Babiše (ANO) na zrušení superhrubé mzdy a další rozvolnění rozpočtových pravidel představují závažné porušení základních pravidel procesu přípravy rozpočtu, vyplývá z vyjádření Národní rozpočtové rady. Ta argumentuje prohloubením nerovnováhy veřejných financí a žádných významnějších pozitivních dopadů na ekonomickou situaci v České republice.

Senát schválil odklad EET až do roku 2022

Dvouletý odklad EET podle expertů znamená fakticky konec tohoto projektu. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) věří, že EET bude obnoveno. O osudu EET se nejspíš rozhodne ve sněmovních volbách na podzim 2021. Návrh odkladu evidence tržeb nyní dostane k podpisu prezident.

COVID nájemné i dalším oborům

Pokračování programu COVID nájemné se rozšířilo o další odvětví. Žádat o dotaci na komerční nájem budou moci i prodejci nábytku, koberců, sázkové kanceláře nebo někteří prodejci v tržnicích. MPO žádosti o příspěvek na nájem přijímá od 21. října, program bude otevřený do 21. ledna. Vyčleněno na něj bylo původně 1,2 miliardy korun. Vláda ale minulý týden s prvním rozšířením okruhu žadatelů zvýšila sumu na tři miliardy korun.

Počet ransomware v ČR vzrostl o více než polovinu

V České republice vzrostl v posledních třech měsících počet útoků vyděračských programů (ransomware) o 69 procent v porovnání s prvním pololetím. Podobně je na tom například Švýcarsko s růstem ransomwarových útoků o 71 procent. Ještě větší vlnu zažívají v Německu (růst o 145 procent), ve Španělsku (160 procent) nebo ve Švédsku (250 procent). Nárůst souvisí s koronavirovou epidemií a zvýšení využívání práce z domova.

Pokles ekonomiky o 8 procent, odhaduje bankovní asociace

V červencové prognóze asociace očekávala, že ekonomika letos klesne kvůli dopadům koronaviru v průměru o 7,5 procenta a příští rok poroste o 5,3 procenta. Česko by nicméně podle odhadů mělo zůstat zemí s jednou z nejnižších nezaměstnaností v EU. ČBA zveřejňuje predikci pravidelně jednou za čtvrtletí na základě příspěvků analytiků tuzemských bank.