Penzisté v Česku dostanou od politiků vánoční dárek ve výši 5 tisíc korun. (Ilustrační foto)

Penzisté v Česku dostanou od politiků vánoční dárek ve výši 5 tisíc korun. Jednorázový příspěvek 5 tisíc korun pro každého důchodce schválila Poslanecká sněmovna. Mimořádný pětitisícový příspěvek penzistům navrhla Babišova vláda jako kompenzaci v době koronavirové krize.

Příspěvek mají dostat starobní důchodci i lidé s invalidní nebo s pozůstalostní penzí. Zákon musí vyjít ve Sbírce do konce letošního listopadu, aby jej Česká správa sociálního zabezpečení dokázala zadministrovat a penzisté mohli příspěvek dostat ještě v průběhu prosince.

„Téměř milion seniorů má důchod pod 14 tisíc korun. Otázka je, jak byste s tím vyžili,“ argumentovala před hlasováním o zákonu ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Ta příspěvek hájila rychlejším růstem cen v ČR, i tím, že důchodci letos musejí kvůli koronavirové krizi kupovat roušky nebo dezinfekci.

Maláčová: „Nechápu argumenty, že senioři si mimořádnou pomoc nezaslouží. Jsou to lidé, kteří celý život dřeli, vybudovali naši ekonomiku a předali nám naši zemi ve skvělém stavu.“

Podle údajů ČSSZ dosáhl v červnu letošního roku průměrný starobní důchod  v Česku 14 427 Kč. Muži ve starobním důchodu pobírají v průměru 15.815 Kč, penzistky 13.159 Kč.

„Myslím si, že solidarita v době krize je naprosto zásadní. Přes vládní programy přitom pomáháme všem, které současná krize zasáhla,“ podotkla Maláčová.

„Nechápu argumenty, že senioři si mimořádnou pomoc nezaslouží. Jsou to lidé, kteří celý život dřeli, vybudovali naši ekonomiku a předali nám naši zemi ve skvělém stavu,“ dodala.

Výši příspěvku i jeho podstatu zpochybňovala část opozice.

„Důchodci si zaslouží mnohem více než jednorázový příspěvek,“ reagoval poslanec Václav Klaus mladší (Trikolóra).

Klaus, ale i ODS prosazují, aby lidé mohli jedno procento ze sociálních odvodů převést na penzi svých rodičů. Takový pozměňovací návrh však ve Sněmovně neprošel.

„Nevím, jak jste na to přišli. Proč to nejsou čtyři tisíce nebo šest tisíc korun?“ podotkl Jan Bauer z ODS.

Piráti i přes nesouhlas ministryně Jany Maláčové prosadili, aby pravidelná valorizace důchodů byla vždy od 1. ledna, nikoli ode dne výplaty lednové splátky penze. Důvodem tohoto kroku bylo podle Pirátů to, že se lednové výplatní termíny penzí liší, a mezi důchodci tak prý vzniká nerovnost.

Pravidelná valorizace penzí vždy od 1. ledna má platit od roku 2022.

Sněmovna ovšem odmítla návrh Pirátské strany na snížení příspěvku penzistům na 1500 korun.

Odmítla také požadavek hnutí STAN, které chtělo poslat 6 tisíc Kč samoživitelům, samoživitelkám a rodičům pobírajícím rodičovský příspěvek.

Lidovci neprosadili, aby důchodci s nadprůměrnou penzí dostali jednorázově „jen“ 3000 korun a naopak, aby 7 tisíc Kč dostali ti, kteří vedle starobního nebo invalidního důchodu pobírají pozůstalostní penzi. Občanští demokraté neprosadili zvýšení měsíčních důchodů o 1000 korun po 25 letech v penzi. (sfr)