Policisté ve Velké Británii budou moci vstupovat do domů lidí a rozhánět oslavy vánočních svátků. (Foto: Redakční koláž)

Velká Británie bude na Štědrý den posílat k lidem domů policii rozhánět vánoční oslavy. Policisté v hrabství West Midlands budou moci vstupovat do obydlí lidí a nelegální vánoční oslavy rozpustit. Aktuálně je totiž v hrabství zakázáno navštěvovat jiné domácnosti včetně přátel i rodiny.

Upozornil na to server Extra.cz.

Policejní komisař hrabství West Midlands David Jamieson očekává, že na Vánoce se budou chtít lidé scházet a slavit svátky pohromadě. Tím by ovšem porušovali aktuální protikoronavirová nařízení, která v oblasti platí.

„Pokud si budeme myslet, že se shromažďují velké skupiny lidí tam, kde by neměly být, pak bude muset zasáhnout policie,“ řekl Jamieson.

Úkolem policie podle něj není zastavit lidi, aby si užívali Vánoce.

„Jsme tu však proto, abychom prosazovali pravidla, která vláda stanoví, a pokud vláda tato pravidla stanoví, musí to veřejnosti vysvětlit,“ prohlásil.

Jamieson se ale obává, že vládní nařízení se mohou obrátit proti policistům, případně by mohlo docházet k násilí. Obyvatelé totiž začínají být frustrovaní. Do trestné činnosti se tak podle něj mohou zapojit i lidé, kteří by to předtím nikdy neudělali. (pel)