V Česku začne od středy 28. října kvůli šíření covidu-19 platit zákaz nočního vycházení, a to od 21:00 do 5:00. (Ilustrační foto)

Lidé v Česku nesmí kvůli pandemii kornaviru od středy 28. října vycházet ven. Zatím platí nařízení jen v noci, a to mezi 21:00 a 5:00. Omezen bude i pohyb během dne. Obchody musí od pondělí do soboty zavřít do 20:00, v neděli úplně.

„Jsme v situaci, kdy musíme přijmout opatření, která jsou schopna zabezpečit pokles křivky,“ okomentoval ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO) nová opatření.

Lidé budou moci od 21:00 do 5:00 vyjít do ulic, jen pokud půjdou do práce nebo podnikat, případně budou právě svou práci vykonávat.

Dále už jen v neodkladných případech, například z důvodu ochrany zdraví, majetku či života, nebo pokud půjdou venčit psa. V tomto případě ale budou moci jít jen 500 metrů od místa bydliště.

Vláda rovněž nařídila zaměstnavatelům využívat práci na dálku, pokud ji zaměstnanci mohou vzhledem k charakteru práce a provozním podmínkám vykonávat v místě bydliště.

Všechny obchody až na benzínky, lékárny, prodejny na letištích, nádražích a v nemocnicích a stravovací provozy budou muset mít zavřeno v neděli a ve všední dny od 20:00 do 5:00 ráno.

Nové omezení se dotkne i provozu lázní, které budou moci pečovat pouze o klienty, jejichž lázeňská péče je alespoň částečně hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Od středy je rovněž zakázán prodej nábytku, koberců a podlahových krytin, provoz sázkových kanceláří a omezila prodej na tržnicích, tržištích a v mobilních provozovnách tak, že se tu nesmí prodávat nic než vybrané druhy potravin a ty se nesmí konzumovat přímo na místě. (pel)