Vláda vzhledem ke narůstajícímu počtu nakažených koronavirem přistoupila k ještě tvrdším opatřením. Uzavřeny tak budou téměř veškeré obchody a omezen bude i pohyb lidí. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Babišova vláda přitvrdila ohledně dalších opatření proti šíření koronaviru v Česku. Od čtvrtka 22. října bude zásadně omezen maloobchod a služby. Otevřeny zůstanou prodejny se základním sortimentem. Omezen bude rovněž volný pohyb osob s výjimkou cest do práce, na nákup či k lékaři, případně na pomoc blízkým.

Oznámil to Úřad vlády ČR na webu.

„Nárůst je obrovský a bohužel ta opatření, která jsme udělali v minulých týdnech, křivku nárůstu nezploštily. Vypadá to, že zatím nefungují,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Zásadní je podle něj ochránit životy občanů.

„Proto jsme se rozhodli k těmto opatřením, za která se samozřejmě všem omlouvám, protože to podnikatelům, občanům, zaměstnancům znepříjemní život. Omlouvám se i za to, že jsem v minulosti de facto tuhle možnost vyloučil. Protože jsem si neuměl představit, že se to může stát,“ poznamenal předseda vlády.

Pokud by podle premiéra vláda k tomuto opatření nepřistoupila, tak by kolem 7. až 11. listopadu došlo ke kolapsu zdravotnického systému.

Vláda proto rozhodla, že od čtvrtka 22. října od 6.00 po dobu vyhlášeného nouzového stavu do 3. listopadu včetně bude až na výjimky zakázán volný pohyb osob na území celé České republiky.

Stejně jako na jaře ale bude z tohoto zákazu existovat několik výjimek, a to především na cesty do zaměstnání a v souvislosti s podnikáním, na cesty za rodinou, na nákupy základních životních potřeb či na cesty do zdravotnických zařízení.

Lidé budou moci si vyjít i do parků, do přírody nebo vyjet na vlastní rekreační chatu či chalupu a pobývat tam. Na veřejně přístupných místech se s výjimkou členů domácnosti budou moci společně pohybovat jen dvě osoby, omezena je i účast na svatbách a pohřbech na deset lidí a právo shromažďovací na nanejvýš sto osob ve skupinách po dvaceti.

Až na přesně stanovené výjimky bude od 22. října od 6.00 zakázán i maloobchodní prodej a prodej a poskytování služeb v provozovnách.

Mezi výjimky patří například prodej potravin, pohonných hmot, drogerie či novin, tabáku a časopisů, otevřeno budou mít i autoservisy, čistírny, lékárny, pohřební služby či květinářství.

Zavřít budou muset až na výjimky i hotely a další ubytovací zařízení či foodcourty v nákupních centrech.

Omezen bude i chod úřadů, a to na nezbytné minimum nutné k zajištění chodu veřejné správy. Úřední hodiny zůstávají omezeny na pět hodin denně dva dny v týdnu, přičemž úřady mají zajistit svůj chod vždy nejnižším možným potřebným počtem zaměstnanců na pracovišti.

Stejné doporučení vláda vydala i pro ostatní zaměstnavatele. I ti mají v tomto období upřednostnit práci z domova, udělování dovolených a placeného pracovního volna a zredukovat činnost na nezbytné minimum. (pel)