Rusko je připraveno zmrazit počet jaderných hlavic, ale jen pokud USA udělají totéž. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Rusko otočilo a je ochotno zmrazit jaderný arzenál, ale pouze v případě, že Spojené státy udělají totéž. Obě země hledají způsob, jak udržet naživu novou Smlouvu o snižování strategických zbraní (Nový START) po datu vypršení platnosti v únoru 2021. Dohoda omezuje počet rozmístěných jaderných hlavic, raket a bombardérů.

Informovalo o tom ruské ministerstvo zahraničí.

USA původně prosazovaly navazující dohodu, která by zahrnovala i Čínu, ale této iniciativě se zatím nepodařilo získat dostatečnou podporu. 

Začátkem října 2020 navrhl ruský prezident Vladimir Putin prodloužení původní Nové smlouvy START o další rok.

USA nakonec prohlásily, že jsou připraveny tak učinit, pokud by se obě strany zavázaly, že nezvýší počet hlavic v jejich příslušných arzenálech, včetně hlavic, na které se dohoda výslovně nevztahuje. Rusko návrh odmítlo.

Nyní Moskva změnila svůj postoj a uvedla, že bude souhlasit s oboustranným zmrazením.

Ruské ministerstvo zahraničí však uvedlo, že pakt bude možný „přísně a výlučně s vědomím, že„ zmrazení “nebude doprovázeno žádnými dalšími požadavky“ ze strany USA.

Rusko má více jaderných hlavic než kterákoli jiná země na světě. Podle údajů Federace amerických vědců je to konkrétně 6 370. USA jsou na druhém místě s 5 800, zatímco Čína je na třetím místě s 320 hlavicemi. (pel)