Poslanci schválili odklad EET do konce roku 2022 i obnovení kompenzačního bonusu pro zavřené obory podnikání. (Ilustrační foto)

Poslanecká sněmovna schválila kvůli pandemii koronaviru přerušení elektronické evidence tržeb (EET) do konce roku 2022. Přerušení se má týkat všech odvětví. Odsouhlaseno bylo o obnovení kompenzačního bonusu pro živnostníky ve výši 500 korun denně pro OSVČ a společníky malých s.r.o. s převažující činností podnikání v zavřených oblastech ekonomiky. 

Oznámilo to ministerstvo financí.

Poslanci dnes ve třetím čtení odsouhlasili návrh ministerstva financí na odklad všech čtyř fází elektronické evidence tržeb na 1. ledna 2023. Novela Zákona o evidenci tržeb nyní míří do Senátu.

„Hlavním cílem elektronické evidence tržeb vždy bylo narovnání podnikatelského prostředí. V tuto chvíli je však prioritou samotná záchrana podnikání. Zjednodušeně řečeno, pokud vám zatéká do podkroví, nebudete zastřihávat anglický trávník. Až střechu opravíte, můžete se zase pustit do zahrady,“ vysvětlila ministryně Alena Schillerová (ANO), která návrh předložila.

Podnikatelé, kteří budou chtít své tržby elektronicky evidovat dobrovolně, tak budou moci činit i nadále.

„Elektronická evidence tržeb je úspěšným projektem a dnešní konzultace s podnikateli nám potvrdila, že má stále jejich silnou podporu, byť s odkladem vzhledem k současné zdravotní situaci plně souhlasí“, dodala ministryně.

Odklad se tak bude týkat nejen oborů, které již povinnosti on-line kontroly tržeb podléhají, ale bude se týkat také spuštění dalších fází EET pro obory, jež dosud státní on-line kontrole tržeb nepodléhaly.

Původně měly být 3. a 4. vlna EET spuštěny 1. května letošního roku. Vláda však novelou zákona, kterou již podepsal i prezident, EET odložila.

Sněmovna také schválila obnovení kompenzačního bonusu pro zavřené obory podnikání, a to pro OSVČ a společníky malých s.r.o.

„Naší jednoznačnou prioritou byla snadná a maximálně nebyrokratická podpora nejvíce zasaženým živnostníkům a malým eseróčkům. Abychom poškozeným podnikatelům pomohli co nejrychleji a nenechávali je ve zbytečné nejistotě,“ uvedla Schillerová.

„Proto jsme se s celou řadou podnikatelských svazů a komor shodli na obnovení kompenzačního bonusu, díky němuž finanční úřady během jarních měsíců uvolnily bezmála 22 miliard korun,“ doplnila.

Za každý den uzavření provozovny nebo přímého znemožnění či omezení podnikání jim vyplatí Finanční správa 500 korun denně.

Bonus si budou moci žadatelé nárokovat za každý den bezprostředního zákazu či omezení podnikání v důsledku vládních restrikcí, a to za bonusové období vymezené nouzovým stavem od 5. října do 4. listopadu 2020 s možností jeho automatického prodloužení.

Vedle přímo zasažených podnikatelů budou moci o bonus požádat i podnikatelé z řad OSVČ a s.r.o., kteří jsou na přímo zavřené obory významně navázáni.

V tuto chvíli tedy mohou podnikatelé žádat až o 15 500 korun za 31 dní nouzového stavu.

Návrh nyní projedná Senát a podepíše prezident, poté začne Finanční správa přijímat první žádosti. (pel)