Miliardář Pavel Sehnal chce 26 milionů za nájem prázdného areálu pro polní nemocnici v Letňanech. Kellnerova PPF k tomuto účelu zdarma nabídla O2 arénu. (Foto :Armáda ČR)

Miliardář a politik Pavel Sehnal chce od státu z pronájem areálu pro polní nemocnici na výstavišti v pražských Letňanech 26 milionů korun. Areál je přitom v současné době nevyužívaný, protože pořádání výstav nebo veletrhů je kvůli šíření koronaviru zakázáno. Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera nabídla ministerstvu zdravotnictví k výstavbě polní nemocnice zdarma pražskou O2 arénu. 

Informovaly o tom servery Euro a Novinky.cz.

Polní nemocnici staví sice armáda, ale provozovat ji bude Nemocnice Na Bulovce.

Sehnalova firma ABF uvedla, že Nemocnice na Bulovce dostala výraznou slevu.

„Když jsou standardní komerční veletrhy, tak se cena za metr čtvereční na den pohybuje od dvou do čtyř tisíc korun. Odhaduji, že je to kolem dvou procent z ceny komerčního nájmu. Sleva je 98 procent,“ řekl Sehnal Novinkám.

Dále uvedl, že částka ani zdaleka nepokryje náklady. Podle něj je cena za čtvereční metr za každý den hodně pod standardní cenou. Pozemky podle jeho slov ABF přenechává státu za symbolický nájem.

To skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera nabídla včera ministerstvu zdravotnictví pro účely polní nemocnice pražskou O2 arénu zdarma.

„Nabídli jsme ministerstvu zdravotnictví pro vážně nemocné koronavirem kompletní zázemí O2 arény Praha a O2 Universum  Velikost sálů je cca 12.000 m2, v obou objektech se navíc nachází velkokapacitní kuchyně pro přípravu jakéhokoli stravování. Rádi pomůžeme, snad to ale nebude zapotřebí, “ napsala PPF na Twitteru. 

Člen představenstva PPF Vladimír Mlynář později doplnil, že tento druh případné pomoci by byl bezplatný, tzn. stát by za něj nemusel utratit ani korunu.

Sehnal k tomu uvedl, že nemá peníze na rozdávání jako Kellner.

„Pokud má Petr Kellner peníze na rozdávání, tak bude určitě celá Česká republika ráda, pokud své peníze na rozdávání použije třeba i na prospěch českých živnostníků a podnikatelů. Možná umírají jednotlivci, ale v malém řádu, ale desetkrát tolik český průmysl. Jde o desítky až stovky firem denně,“ uvedl pro Novinky.

V té souvislosti zmínil také jejich rozdílné pozice v žebříčku nejbohatších Čechů zaujímají. Zatímco Kellner zaujímá vedoucí příčku s majetkem asi 239 miliard korun, Sehnal je až na 65. pozici s majetkem „jen“ 3,6 miliardy korun.

Novinky dále upozornily, že pro Nemocnici na Bulovce bude 26 milionů v letošním koronavirovém roce velká finanční rána. Zda bude pronájem hradit z vlastního rozpočtu, nebo to zaplatí ministerstvo zdravotnictví, zatím není jasné. Podrobnosti by měly být zveřejněny do konce tohoto týdne. (pel)