Ministerstvo obrany odložilo plánované testování bojových vozidel pěchoty.:Důvodem je vyhlášení nouzového stavu a aktuální epidemická situace, řekl mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Armáda plánuje koupit 210 pásových BVP za zhruba 50 miliard korun. Nemožnost uskutečnit osobní jednání podle Pejška může zpozdit i jiné zakázky.

„Z důvodu nouzového stavu a aktuální epidemické situace je ministerstvo obrany nuceno odložit plánované testování bojových vozidel pěchoty tří výrobců, kteří se ucházejí o jejich dodání,“ uvedl Pejšek.

Testování takzvaných funkčních vzorků, tedy pásových vozidel Ascod, CV-90 a Lynx, bylo naplánováno na 29. října až 6. prosince. Mělo se konat na více místech v Česku. Počítalo se s ověřováním například průchodnosti terénem nebo parametrů hlavního kanónu.

Podle Pejška je testování a ověření deklarovaných parametrů nabízených obrněnců jedním ze základních požadavků ministerstva. O odložení testů byli podle něj už výrobci informování. „Současná situace ovlivňuje nejen projekt BVP. Nemožnost realizace osobních jednání může vést ke komplikacím či zpoždění i u jiných zakázek,“ dodal.

V rámci mnohamiliardové zakázky je ověření parametrů vozidel přímo v terénu jedním z takzvaně nepodkročitelných požadavků. Pokud by některé z nesplnilo písemně deklarované parametry, ze soutěže by vypadlo. Proto byla k testům upřena velká pozornost jak samotných výrobců, tak odborníků a médií.

Zdroje serveru E15.cz hovoří o tom, že letos se testování obrněnců zřejmě už neuskuteční, pravděpodobnější je leden nebo únor příštího roku. Důvodem odkladu je hlavně to, že na jízdy či střelby by dohlížela až stovka lidí, což je vzhledem k šířící se koronavirové nákaze rizikové.

Zakázka se táhne už několik let, z různých důvodů byla odložena opakovaně. Ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) ji chtěl uzavřít do konce letošního roku.

Úřad oslovil čtyři firmy, nabídku podaly tři – BAE Systems, General Dynamics European Land Systems  a Rheinmetall Landsysteme. Ze soutěže odstoupilo německé konsorcium PSM s obrněncem Puma.