Rada Česko-izraelské smíšené obchodní komory (ČISOK) na svém zasedání v úterý 13. 10. přijala jednomyslné rozhodnutí o vstupu nového člena, firmy RESPILON Group.

„Jsem rád, že se společnost RESPILON Group stala novým členem komory. Její inovativní potenciál v oblasti využití nanovláken a spolupráce s izraelskými partnery je dalším úspěšným příkladem toho, jak propojovat výsledky výzkumu do tvorby produktů nové generace s vysokou přidanou hodnotou,“ uvedl JUDr. Pavel Smutný, Prezident Česko-izraelské smíšené obchodní komory.

„Česko-izraelská smíšená obchodní komora (ČISOK) systematicky pracuje na zapojování a spolupráci českých a izraelských firem na poli vědy, výzkumu a inovací, zejména v oblasti aplikovaného výzkumu a transferu výsledků VVI do průmyslové praxe,“ okomentovala Linda Štucbartová, která v ČISOK vede sekci Věda, výzkum a inovace (VVI).

„Budeme rádi, když se RESPILON Group s námi zapojí do inovačních projektů a sdílení zkušeností,“ dodala.

„Naším posláním je vývoj a výzkum v oblasti nanovláken a jejich využití pro lepší a zdravější život. Víme, že nanovlákna skýtají obrovské možnosti pro inovace a zároveň spolupráci s tvůrčími partnery z řady oblastí. Jsme rádi, že můžeme s našimi izraelskými spolupracovníky vyvíjet nové generace produktů. Těšíme se na spolupráci jak se členy ČISOK, tak v rámci inovačních inkubátorů,“ řekl Roman Zima, CEO RESPILON Group.


RESPILON® je brněnská rodinná firma působící na mezinárodním trhu, která se od roku 2013 věnuje výzkumu a vývoji produktů z nanovláken. Jejím posláním je novátorské využití specifických vlastností nanovláken pro lepší a zdravější život.

V současném portfoliu mají nanovlákenné produkty na ochranu dýchacího ústrojí (extrémně lehké respirátory RespiPro, které výborně sedí na obličeji a nákrčníky R-Shield, které uvedla na trh již v roce 2018 jako odpověď na potřeby nemocných se sníženou imunitou), nanovlákenné membrány do oken a dveří, nanovlákenné funkční membrány pro sportovní a outdoorové oblečení.

RESPILON má pobočky ve Španělsku, USA a Číně. Spolupracuje s výrobci špičkových nanovláken po celém světě, s výzkumnými pracovišti a univerzitami. RESPILON má vlastní výrobu v tzv. čistých prostorách v brněnském Technologickém parku a také prověřené partnery na několika trzích, kteří mu umožňují pokrýt i mezinárodní poptávku.

RESPILON dlouhodobě pomáhá řadě neziskových organizací, které se věnují dětem a dospělým se sníženou imunitou, těžce nemocným nebo jinak znevýhodněným. Část příjmů z prodejů speciálních řad R-Shieldů pravidelně putuje na konta konkrétních organizací. RESPILON věnuje také hodně času edukaci o tom, jak ochranné pomůcky z nanovláken správně používat.

Česko izraelská smíšená obchodní komora je nezisková nevládní organizace, která vznikla v únoru 1996 a je jednou z nejdéle fungujících obchodních komor působících v České republice. Jejím posláním je napomáhat svojí činností ke všestrannému rozvoji vzájemného obchodu mezi českými a izraelskými podnikatelskými subjekty.

Navazovat a rozšiřovat česko-izraelské kontakty, poskytovat informační servis podnikatelům a zajišťovat odbornou pomoc při uzavírání obchodních smluvních vztahů. V roce 2011 založila Česko-izraelská smíšená obchodní komora Cenu Arnošta Lustiga, jejíž prestiž rok od roku stoupá. Cílem je celospolečenská podpora hodnot Odvaha a Statečnost, Lidskost a Spravedlnost. (pel)