Premiér Babiš vyzval občany, aby dodržovali vládní nařízení. Je prý jen na nich, zda budou letos "aspoň trochu normální Vánoce". (Ilustrační foto Redakční koláž)

Premiér Andrej Babiš (ANO) kvůli koronaviru zpochybnil normální Vánoce. Ve svém každotýdenním projevu na sociálních sítích vyzval občany, aby dodržovali vládní opatření. Klíčové budou podle něj následující dny. Všichni by si podle něj přáli „aspoň trochu normální Vánoce“. 

Informoval o tom server iDnes.cz.

„Ve středu, pravděpodobně ve středu, se rozhodne, zda ta opatření, která vláda přijala, jestli fungují. Jestli se nám podaří zbrzdit ten obrovský nárůst pandemie, nebo budeme muset přemýšlet o dalších opatřeních,“ řekl Babiš.

Občany znovu vyzval, aby pracovali z domova, pokud je to jen trochu možné, a nikam nechodili. Nejdůležitější je podle něj omezení kontaktů mezi lidmi.

„Rozhodne se, jak to bude dál, jak to bude na Vánoce. Všichni bychom si přáli, abychom měli alespoň trochu normální Vánoce. Já v to pevně věřím. Je to na nás,“ dodal.

Premiér také znovu poděkoval zdravotníkům a hygienikům.

Aktuálně je v ČR podle údajů ministerstva zdravotnictví potvrzeno 103 920 případů nemoci covid-19. Do 3. stupně, který značí komunitní přenos, spadá už 9 krajů.

Od počátku pandemie v ČR v březnu se dosud nakazilo 177 974 lidí.

V nemocnicích je nyní hospitalizováno kvůli koronaviru 3 721 lidí, z toho 589 je v těžkém stavu. (pel)