Týdenní přehled byznysových zpráv. Souhrn nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě za uplynulý týden (12. –16. října 2020)

Týdenní přehled byznysových zpráv. Souhrn nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě za uplynulý týden (12. –16. října 2020)


Propad prodeje lihovin

Unie výrobců a dovozců lihovin ČR odhaduje meziroční propad prodeje lihovin o 35-40 procent. Podle UVDL má největší dopad zavření restaurací a barů. Kromě těchto opatření stojí za poklesem také výpadek turistů a zahraničních dělníků.

V Číně roste prodej aut

Prodej osobních a nákladních aut v Číně se během září zvýšil meziročně o 12,8 procenta. Největší automobilový trh světa se tak dostává ze ztrát, které jej postihly v době koronavirových opatření. Čína v roce 2009 vystřídala na postu největšího automobilového trhu světa Spojené státy. Je důležitým odbytištěm i pro českého výrobce Škoda Auto.

Nová generace telefonů iPhone

Americká technologická společnost Apple v úterý představila novou generaci svých chytrých telefonů iPhone. Přístroje z nové řady iPhone 12 budou schopny využívat mobilní sítě páté generace (5G). Cena základního modelu iPhone 12 s úhlopříčkou 6,1 palce (15,5 centimetru) bude v České republice začínat od 24.990 Kč.

Prodloužení Antiviru se 100% kompenzací

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) plánuje navrhnout prodloužení programu Antivirus A. Tím stát dorovnává 80 % vyplacené náhrady mzdy v karanténě a výdělku v zavřených provozech. Kompenzace by tentokrát podle ní měla být stoprocentní a strop vyplácené náhrady by se měl zvýšit z 39.000 na 50.000 korun.

První pásmo pro 5G

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) uvolní první část pásma pro technologie 5G. Úsek pásma o šířce jeden GHz ČTÚ bude prozatím zpřístupněn k experimentálnímu provozu. Vyhodnocení experimentu plánuje na konci prvního pololetí příštího roku.

Nejvýkonnější superpočítač u nás bude v Ostravě

V národním superpočítačovém centru IT4Innovations VŠB-Technické univerzity Ostrava bude začátkem příštího roku spuštěn nejvýkonnější superpočítač v Česku. Nový stroj EURO_IT4I za 14,86 milionů eur (zhruba 400 milionů korun) bude zřejmě také jedním z deseti nejvýkonnějších v Evropě. Sloužit bude nejen akademické obci, ale také průmyslovým podnikům.

Huawei se chce zbavit telefonů Honor

Společnost Huawei Technologies jedná s Digital Group a dalšími zájemci o prodeji části své divize chytrých telefonů Honor. Společnost mění své priority kvůli sankcím Spojených států a chce se raději zaměřit na dražší přístroje Huawei než značku Honor, která cílí na mladé lidi a lidi s nižším rozpočtem.

Prazdroj chystá strategii udržitelnosti

Plzeňský Prazdroj plánuje do roku 2030 uhlíkovou neutralitu ve výrobě, do roku 2050 se to bude podle plánů společnosti týkat již provozu celé společnosti. V nové strategii s názvem „Na budoucnost“ se Prazdroj zavazuje, že veškeré suroviny pro výrobu bude do roku 2030 nakupovat jen od dodavatelů s udržitelným způsobem zemědělské produkce.

Boeing 737 MAX může vzlétnout ještě letos

Letouny 737 MAX nemohly létat kvůli dvěma tragickým nehodám od března minulého roku. Dosavadní úpravy jsou, podle výkonného ředitele Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA) Patricka Kye, dostatečné na to, aby se tyto stroje do konce letošního roku mohly vrátit do vzduchu.

Nová podoba Disney

Koronavirová pandemie negativně zasáhla i zábavního giganta Disney. Uzavřeny musely být kromě kinosálů i oblíbené Disneylandy. Společnost proto mění strukturu a bude se zabývat distribucí obsahu, reklamy a službou Disney+. Její akcie na oznámení reagovaly pětiprocentním růstem v předobchodní fázi.