Babišova vláda schválila další kompenzace zasaženým firmám, které postihly vládní nařízení. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Babišova vláda schválila kompenzace za koronavirové restrikce. Firmám, které musí mít uzavřený nebo omezený provoz, přispěje stát 50 % na komerční nájemné. Prodloužen byl také program Antivirus A na úhradu mezd zaměstnanců. Stát rovněž odloží do konce roku všechny úhrady DPH, daně z příjmu a silniční daně. Miliarda korun pak byla uvolněna na kompenzace autobusovým dopravcům a pokračovat bude i program COVID kultura. 

„Antivirus A pojede do konce roku v ještě lepší verzi! Při uzavření dosáhne od října firma na 100 % vyplacené náhrady mzdy vč. odvodů max. do výše 50 000 Kč! Nenecháme firmy padnout na dno,“ oznámila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) na Twitteru.

Doposud mohly podniky, na které dopadly vládní omezení, získat 80 procent výdělku lidí v uzavřených provozech či náhrady v karanténě do 39 tisíc korun superhrubé mzdy. Režim A bude trvat až do konce roku.

Antivirus B, ve kterém stát přispívá na náhrady mezd zaměstnanců v podnicích,
na které koronavirová krize dopadla nepřímo (například skrze pokles odbytu
nebo dodávek vstupů), se nemění a fungovat by měl do konce října.

Antivirus C se pak týkal odpuštění odvodů na povinné sociální pojištění pro zaměstnavatele, a to na tři měsíce (červen, červenec, srpen). O případných úpravách obou režimů bude MPSV ještě rozhodovat.

„Podnikatele v oblasti pohostinství, kultury či sportu, kteří museli uzavřít své provozovny, v tom nenecháme. V pátek předložím na vládu pokračování úspěšné Pětadvacítky, tedy bonusu 500 Kč za každý den uzavření provozovny,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Podnikatelům v zasažených odvětvích odloží ministerstvo financí do konce roku všechny úhrady DPH, daně z příjmů a silniční daně.

Stát tako opět přispěje podnikatelům na komerční nájem za 3. čtvrtletí, a to konkrétně 50 procent z celkového nájemného za toto období. Maximální výše podpory bude 10 milionů korun.

Umělci a podnikatelé v kultuře budou moci žádat o dotaci v pokračování programu COVID –⁠ kultura, na který vláda nově vyčlenila 750 milionů korun.

Na podporu sportu pak půjde půl miliardy korun. Kompenzovány budou náklady vynaložené na zrušení sportovní události na základě vládních opatření proti šíření koronaviru.

Další miliardu korun pak dostanou autobusoví dopravci. Dotace bude stát rozdělovat podle emisních tříd autobusů a jejich kapacity. (pel)