Mezinárodní měnový fond vyzval světové vlády k investicím do infrastruktury.

Mezinárodní měnový fond (MMF) vyzval světové vlády k navýšení investic o 1 procento hrubého domácího produktu (HDP). Mohou tak podle fondu vytvořit miliony nových pracovních míst a podpořit vyhlídky na oživení z nejhlubšího globálního ekonomického kolapsu v současné historii kvůli pandemie koronaviru. 

„Už před pandemií byly globální investice po více než desetiletí slabé, a to navzdory rozpadajícím se silnicím a mostům v některých vyspělých zemích a navzdory obrovské potřebě infrastruktury pro dopravu, čistou vodu či hygienu ve většině rozvíjejících se zemí,“ uvedl Vítor Gaspar, ředitel MMF pro rozpočtové záležitosti.

Zvýšení veřejných investic o 1 procento HDP ve vyspělých a rozvíjejících zemích by podle fondu zvýšilo HDP o 2,7 procenta a přímo vytvořilo 7 milionů pracovních míst.

V případě zohlednění nepřímých makroekonomických dopadů by pak mělo vzniknout dokonce až 20 až 33 milionů nových pracovních míst.

Že je správný čas investovat, signalizují podle MMF také nízké úrokové sazby.

„Nyní jsou naléhavě nutné investice v odvětvích, která jsou rozhodující pro zvládnutí pandemie, jako je zdravotnictví, školy, bezpečné budovy, bezpečná doprava a digitální infrastruktura,“ uvedl fond. (pel)