Italská vláda zmírnila přísná migrační pravidla, která zavedl bývalý ministr vnitra Matteo Salvini. Ten kvůli bránění vylodění uprchlíků stanul před pár dny před soudem. (Foto: Redakční koláž)

Italská vláda premiéra Giuseppe Conteho zrušila protiimigrační dekret, který zavedl bývalý ministr vnitra a bojovník proti migraci Matteo Salvini. Nová pravidla jsou k uprchlíkům vstřícnější. Šéf Ligy Salvini, který kvůli zákazu vylodění migrantů skončil před pár dny před soudem, zavřel v minulosti přístavy humanitárním lodím. Lodě neziskových organizací, které zachraňují uprchlíky na moři, se snažil vytlačit vysokými pokutami i hrozbou vězení.

Upozornil na to server Eurozprávy.cz.

„Salviniho propagandistické dekrety už neexistují. Chceme humánnější a bezpečnější Itálii,“ komentoval nová pravidla na Twitteru Nicola Zingaretti, šéf Demokratické strany (PD), jedné ze stran italské vládní koalice.

Nově nebudou provozovatelům humanitárních lodí za nepovolený vstup do teritoriálních vod Itálie hrozit pokuty až 1 milion eur, nýbrž jen 10 tisíc až 50 tisíc eur (270 tisíc až 1,3 milionu korun).

V případě, že posádky poruší námořní právo či nebudou spolupracovat s místními úřady koordinujícími záchranné operace, může jim hrozit pokuta nebo vězení na 2 roky.

Nový „dekret o bezpečnosti a imigraci“ také rozšiřuje podmínky pro udělení uprchlické ochrany, ta bude přidělena i v případě, že migrantům hrozí v zemi původu „nehumánní a ponižující jednání“.

Dojde rovněž ke zkrácení maximální délky pro vyřízení žádostí o italské občanství ze 4 let na 3 roky.

Šéf nyní opoziční krajně pravicové strany Liga Matteo Salvini zmírnění pravidel označil za „opětovné otevírání přístavů pašerákům a ilegálním migrantům“.

Šéf protiimigrační Ligy ve své vítězné volební kampani sliboval zpřísnění imigračního zákona. Zákon v listopadu 2018 protlačil parlamentem.

Salvini také zavřel přístavy humanitárním lodím a nejednou blokoval i lodě italského vojenského námořnictva s běženci na palubě.

Lodě neziskových organizací, které zachraňují migranty na moři, se snažil vytlačit vysokými pokutami i hrozbou vězení. (pel)