V Ženevě si obyvatelé odhlasovali nejvyšší minimální mzdu na světě. Lidé dostanou za hodinu práce 575 korun.

Švýcaři si v referendu v kantonu Ženeva odhlasovali minimální plat 23 švýcarských franků (cca 575 korun). Návrh obyvatel s podporou odborářských skupin podpořilo v hlasování 58 procent lidí. Momentálně se tak jedná o nejvyšší hodinovou sazbu na světě.

Informoval o tom server Lidovky.cz.

Přestože patří Švýcarsko mezi nejbohatší země světa, také tamní ekonomiku zasáhla pandemie koronaviru, když se propadla o 6,2 procenta. To je vůbec největší propad od roku 1975.

Lidovky v té souvislosti zmínily, že průměrný plat byl v zemi v roce 2019 podle OECD 127 500 korun. Jde tak o třetí nejvyšší průměrný plat na světě, který je více než 4 krát větší než průměrný plat v České republice.

Mnohonásobně vyšší jsou však i náklady na život. Za pronájem třípokojového bytu v Ženevě tam lidé zaplatí zhruba 3 418 franků (85 tisíc korun), půl litr točeného piva pak vyjde asi na 8 franků (200 korun).

Švýcarsko nemá centrálně určený minimální příjem, ale zaveden je v některých kantonech. Ženeva je v pořadí už 4. kantonem z celkových 2, kde bude státem garantovaná minimální mzda.

Minimální mzda by měla Ženevanům pomoci vyrovnat se s nastávající ekonomickou krizí a zajistit takové podmínky, aby nemuseli město opouštět.

V posledních týdnech totiž internet zaplavily fotografie Švýcarů, kteří v dlouhých frontách čekají před charitativními organizacemi. (pel)