Z 1. kola senátních voleb 2020 vzešel jediný senátor, a to na Děčínsku, kde post obhájil Zbyněk Linhart (STAN+SLK). (Ilustrační foto: Zdenek Linhart)

Z 1. kola senátních voleb vzešel jediný senátor. Na Děčínsku obhájil své křeslo Zbyněk Linhart (STAN+SLK), který získal skoro 53 procent hlasů. Dalších 52 kandidátů svede souboj o post senátora příští týden.

První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole.

Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi.

Adepti navržení ČSSD, která obhajovala deset křesel, se prosadili ve třech obvodech.

Do finálního souboje o místo v Senátu v Praze 1 zamíří poslankyně a bývalá šéfka Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) a obhajující senátor Václav Hampl (nestraník za koalici KDU, Z, PRAHA, SEN).

Senátní obvod Praha 5 ovládl s 39 procenty někdejší diplomat a současný ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský (nestraník za ODS+STAN+TOP 09), který zabojuje se současným senátorem Václavem Láskou (ČPS, KDU-ČSL, SZ).

V Praze 9 se o hlasy voličů znovu utkají senátor David Smoljak (STAN) a vojenský historik Eduard Stehlík (ODS).

O senátorské křeslo za volební obvod Plzeň-město bude v příštím týdnu bojovat dosavadní senátor Lumír Aschenbrenner z ODS a Daniel Kůs z Pirátů.

Nejvíce hlasů za obvod Cheb a Tachovsko získali Miroslav Plevný ze STAN a Jaroslava Brožová Lampertová z ANO.

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Příbram postoupili Petr Štěpánek (STAN) a dosavadní senátor Jiří Burian (ODS).

V České Lípě zabojují o senátorské křeslo Jiří Vosecký (SLK, STAN) a Vít Vomáčka (ODS).

V obvodu Kladno postoupili advokátka Adéla Šípová (Piráti) a někdejší středočeský hejtman a exministr zemědělství a dopravy Petr Bendl (ODS).

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Brno-město postoupili Roman Kraus (ODS) a Anna Šabatová (Zelení).

V obvodu Frýdek-Místek se za týden utkají senátor Jiří Carbol (KDU-ČSL) a starostka města Frýdlant nad Ostravicí Helena Pešatová (STAN).

Volební účast letos v prvním kole dosáhla 30,28 procenta. V roce 2014 činila při prvním kole 33,87 procenta a ve druhém 14,76 procenta.

Nejvíce hlasů v 1. kole senátních voleb dostal Michael Žantovský (za TOP 09), nejméně hlasů stačilo na postup do druhého kola senátorovi ČSSD Radkovi Sušilovi. (pel)