Hnutí ANO sice ovládlo krajské volby ve většině krajů, ale křesla hejtmanů si mnohdy asi neudrží - ostatní strany se totiž začaly domlouvat na koalicích bez ANO.

Volby do krajských zastupitelstev sice drtivě vyhrálo ANO, když zvítězilo v 10 krajích ze 14, ve většině krajů však chtějí protivníci vítězné hnutí obejít a domlouvají se na koalicích bez ANO. Debakl zažili v krajských volbách sociální demokraté, kteří celkově přišli o 88 křesel. A nedařilo se ani komunistům. 

Hnutí ANO vyhrálo ve všech krajích kromě Středočeského, Libereckého, Královehradeckého a Prahy.

„Je to skvělý úspěch, nečekal jsem to. Nestačím se ale divit, jak všichni mluví o tom, jak porazit Babiše. To spiknutí nenávisti je neuvěřitelné. O tom budou i příští volby za rok. A o to cennější je to, že jsme dostali téměř 600 tisíc hlasů, z čehož mám velkou radost,” okomentoval výsledky voleb lídr ANO a premiér Andrej Babiš.

Ztrátě voličské přízně naopak čelí sociální demokraté a komunisti.

ČSSD v krajských volbách obhajovala 125 mandátů, získala jich však jen  28. Celkově tak přišla o 88 křesel.

Podobně je na tom KSČM, které se v letošních krajských volbách podařilo uspět v Ústeckém, Plzeňském, Moravskoslezském kraji a na Vysočině. Získala tak jen 13 mandátů, přičemž původně jich měla 86.

V Libereckém kraji obhájili prvenství z roku 2016 Starostové pro Liberecký kraj, když získali 38,57 procenta. Lídr Martin Půta chce vytvořit koalici s Piráty a ODS, v záloze má ale také hnutí ANO.

Královéhradecký kraj by mohla vést středopravá koalice ODS, STAN a Východočechů bez ANO a ČSSD.

Dosavadní středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) zamíří do opozice. Vítězné hnutí STAN oznámilo záměr o koalici jednat s ODS, Piráty a Spojenci pro Středočeský kraj.

Jednání bez vítězného ANO začala v Olomouckém kraji. Spojenci –⁠ Koalice pro Olomoucký kraj chce vytvořit koalici s uskupením Piráti+STAN a ODS.

I v Plzni vyhrálo ANO, o vytvoření koalice ale začali jednat Piráti s hnutím STAN, kteří skončili třetí a čtvrtí.

Moravskoslezský kraj povede koalice vítězného hnutí ANO s ODS, lidovci a nově rovněž s ČSSD. Hejtmanem bude opět Ivo Vondrák.

V Ústeckém kraji politici domlouvají koalici hnutí vítězného ANO, ODS a STAN.

Pardubický kraj doposud vedla koalice ve složení ČSSD, Koalice pro Pardubický kraj (KPK), ODS a STAN, která své posty obhájila. Hnutí ANO volby opět vyhrálo s téměř 20 procenty, ale skončilo v opozici stejně jako před 4 lety.

Nejvíce preferenčních hlasů mezi kandidáty v krajských volbách ve Středočeském kraji získal lídr kandidátky ODS Martin Kupka, a to 13 434. (pel)