Až 2 500 tisíce migrantů z vyhořelého tábora Moria se postupně přestěhuje na řeckou pevninu.

Zatím asi 700 migrantů z vypáleného tábora Moria na řeckém ostrově Lesbos se stěhuje z provizorního střediska Kara Tepe a míří trajektem na řeckou pevninu. Jde o první fázi přesunu asi 2 500 běženců z ostrova. Tábor zapálili migranti už podruhé ve snaze vynutit si převoz na pevninu. Obyvatelé obce Kamena Vourla o víkendu zablokovali nákladní vůz s jídlem a lůžkovinami pro nezletilé uprchlíky z Morie, kteří jsou dočasně ubytovaní v tamním hotelu.

Ubytování migrantům na pevnině zajistila iniciativa Helios, což je společný projekt Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) a řecké vlády.

Mezi uprchlíky mířícími na řeckou pevninu mají být především rodiny a lidé z ohrožených skupin.

O víkendu obyvatelé obce Kamena Vourla zablokovali silnici vedoucí k hotelu, kam řecké ministerstvo pro migraci ubytovalo skupinu dětských přistěhovalců z Morie. Rozdělit si je má několik států Evropské unie.

Řecký tábor Moria, který letos v září vyhořel do základů, zapálili podle řeckých úřadů migranti už podruhé. Jednak si už jako dříve chtěli vynutit převoz na pevninu, což se některým nakonec i povedlo, ale protestovali i proti koronavirovým opatřením v táboře.

Obyvatelé zařízení pocházeli převážně z Afghánistánu, Sýrie a různých afrických zemí.

Řecká policie v souvislosti s požárem zatkla 6 lidí, kteří čelí obviněním ze žhářství. (pel)

Migranti i obyvatelé ostrova Lesbos se vzbouřili proti stavbě nového tábora

Česko zaplatí Řekům tábor vypálený migranty na ostrově Lesbos. Pošle tam 2,6 milionu