Průměrná firma v ČR stráví papírováním 223 hodin ročně, ukázal Index byrokracie Liberálního institutu.

České firmy jsou zavaleny byrokracií. Průměrný podnik stráví papírováním 223 hodin ročně, ukázal Index byrokracie Liberálního institutu. Index znázorňuje všechny známé povinnosti, které má typická malá firma během jednoho roku provozu v Česku. 

Liberální institut o tom informoval na webu.

Celková byrokratická zátěž pro malé firmy činí letos 223 hodin. To je o čtyři hodiny méně, než tomu bylo v roce 2019.

„V zásadních kategoriích administrace zaměstnanců a provozu nedošlo k významným změnám. Pokles byrokratické zátěže souvisí především s omezením a odkladem změn v legislativě a v podnikatelském prostředí,“ uvedl Pavel Peterka, analytik Centra ekonomických a tržních analýz a vedoucí projektu Index byrokracie v Liberálním institutu.

„Veřejná správa reflektovala ve svých rozhodnutích negativní vliv pandemie na živobytí podnikatelů a kývla tak například na odklad třetí a čtvrté vlny EET, jejíž plánované zavedení v roce 2020 by pro podnikatele jistě znamenalo zvýšení byrokratické zátěže,“ dodal.

Zdroj: Liberální institut

Česká republika se ze šesti měřených zemí umístila na 3. místě za druhým Slovenskem, kde byrokracie dosahovala 217 hodin ročně. Žebříček vede Severní Makedonie, kde byrokracie dosahuje z českého pohledu těžko uvěřitelných 153 hodin.

Ze srovnání dopadají nejhůře země jihu Evropy, kde Španělsko dosahuje byrokracie 369 hodin a Itálie 312. Na čtvrtém místě končí Litva s 271 hodinami.

„I když na tom Česká republika ve srovnání se sousedy není nejhůře, je děsivé, že v malé firmě musí jeden člověk téměř šest týdnů na hlavní pracovní poměr pracovat jenom na papírování pro stát,“ poukázal ředitel Liberálního institutu Martin Pánek.

„V době hospodářského růstu jsme nad tím mohli mávnout rukou. Ale teď, v horších časech ekonomického poklesu a velmi nejisté budoucnosti, kdy firmy musí obracet každou korunu, by jim přišlo vhod, aby jim zaměstnanec na šest týdnů nevypadl z produktivní činnosti jenom kvůli vrtochům státu. Vláda přijmout odvážnou agendu odbyrokratizování naší ekonomiky,“ vyzval Pánek politiky.

Zdroj: Liberální institut

(pel)