Stát utratil miliardy korun za školicí střediska. Podnikatelé si z nich ale za veřejné peníze nechali udělat kanceláře, ubytovny, penzion nebo zubní kliniku. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Stát uvolnil miliardy korun, převážně z fondů Evropské unie, pro firmy na stavbu školicích středisek pro zaměstnance. Podnikatelé si z nich však za veřejné peníze udělali penzion, zubní kliniku, kanceláře, ubytovny nebo jídelny. Navíc je někteří pronajímají, případně je přímo prodali. Zneužití prostředků prověří Brusel. 

Informaci přinesl Radiožurnál.

Stát uvolnil na výstavbu a vybavení školicích středisek přes 3 miliardy korun. Podmínkou ministerstva průmyslu pro přidělení peněz, podle které podnikatelům stačilo udržet školicí středisko v provozu tři roky a pak si s ním mohli dělat, co chtěli.

Podle zjištění Radiožurnálu desítky center už nefungují. Podnikatelé si z nich udělali kanceláře, podnikové jídelny, firemní archiv nebo sklad, z dalšího střediska se stal penzion, jiné se proměnilo na zubní kliniku.

Některé firmy tyto budovy postavené za veřejné miliony pronajímají, nebo už je dokonce prodaly, upozornil server.

Řada firem navíc sama přiznala, že střediska už nefungují. Někteří to zdůvodňují vysokými náklady na provoz, proto začali prostory pronajímat. Další společnost byla nucena objekt střediska prodat z důvodu špatné situace ve stavebnictví, chyběli jí totiž kvalifikovaní pracovníci.

To Jednatel Vodohospodářské stavební společnosti z Chomutova Ladislav Červený pro Radiožurnál přímo přiznal, že budovu, na kterou získali dotaci 4,5 milionu korun, prodali, aby si přilepšili.

To se však nelíbí Výboru Evropského parlamentu pro rozpočtovou kontrolu, který to ostře zkritizoval. Kromě toho si chce posvítit na český dotační systém.

Europoslankyně Monika Hohlmeierová to však považuje za nepřijatelné. Výbor proto vyzve Evropskou komisi, aby připravila podrobnou analýzu s auditem a informovala výbor o výsledcích.

„To, že budovy spolufinancované z veřejných dotací mohou být následně využívány pro soukromé účely a soukromý zisk z prodeje těchto budov plyne na soukromé bankovní účty po třech letech, považuji za naprosto nepřijatelné,“ uvedla pro server.

„Cílem je, aby budovy renovované nebo postavené za peníze daňových poplatníků pro veřejné účely byly skutečně využívány pro tyto účely a přinášely užitek lidem,“ vysvětlila.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Marian Piecha o chystaném unijním auditu podle svých slov zatím nemá informace. Upozornil ale, že podmínky pro získání dotace výrazně zpřísnil.

Náměstek rovněž nechal na čas „dobu udržitelnosti“ zvýšit ze 3 roků na 5, ale pak ji zase vrátil zpět na 3 roky.

Podle Hohlmeierové ale v případě budov má být lhůta nastavena na 5 let. Připomněla také, že v jiných zemích EU jsou pravidla ještě mnohem přísnější.

Výbor podle ní bude chtít zavést, aby doba, po kterou dotovaná budova slouží původnímu veřejné účelu, byla mnohem delší, než jsou tři roky, napsal server. (pel)