Novým náměstkem ministra obrany pro vyzbrojování a akvizice se podle očekávání stane Lubor Koudelka. Klíčovou funkci v rezortu kritizovaném za pomalé nebo špatně připravené nákupy převezme v září. Pravděpodobně tak dokončí tendr na nová bojová vozidla pěchoty za více než 50 miliard korun.

Sekci obranné politiky a strategie pak bude řídit Jan Havránek, který dosud pracoval jako poradce v oddělení analýz a plánování kanceláře generálního tajemníka NATO. Havránek bude v čele sekce id října. Jmenování obou náměstků potvrdil ministr obrany Lubomír Metnar (ANO).

Koudelka zatím funkci vykonával v dočasném pověření po únorové rezignaci Filipa Říhy. Ten skončil v únoru kvůli kritice zakázek, u kterých úřad na počátku zahájení procesu uvedl nižší cenu, než jaká nakonec byla reálná. Šlo o pasivní sledovací systémy Věra a projekt další modernizace tanků T-72. 

Dosud Koudelka řídil odbor řízení a podpory ministerstva obrany. „Chci pokračovat v dosavadní práci a se svým týmem úspěšně dokončit strategické vyzbrojovací projekty na pořízení bojových vozidel pěchoty, děl nebo protiletadlových raketových kompletů,“ uvedl v tiskové zprávě.

Havránek dosud pracoval jako poradce v oddělení analýz a plánování kanceláře generálního tajemníka NATO. O post uvolněný po odchodu Jakuba Landovského na pozici českého velvyslance u NATO se ucházeli tři lidé. „V pozici náměstka ministra chci využít cenné poznatky a zkušenosti, které jsem získal během šestiletého působení v Bruselu v oblasti obranné diplomacie, plánování a krizového řízení,“ řekl Havránek.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) ocenil, že oba náměstci resort velmi dobře znají. „Těším se na spolupráci s nimi. Bezpečnostní prostředí ve světě se v posledních letech změnilo, my tomu musíme přizpůsobovat obrannou politiku a pokračovat v modernizaci naší armády,“ uvedl Metnar.

Pod náměstka pro obranné plánování spadá nejpočetnější sekce, kde se mimo jiné formuje obranná politika státu a určuje úroveň závazků vůči NATO. Sekce kontroluje, jestli tomu odpovídají peníze v rozpočtové kapitole ministerstva, sbíhají se v ní informace a požadavky k rozpočtu. Náměstek zastupuje ministra v krizovém řízení a také připravuje a vyjednává českou účast v zahraničních misích.