Šéfka EK Ursula von der Leyenová navrhla zvýšit emisní závazek k roku 2030 z původních 40 procent na 55 procent.

Evropská unie by měla do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů o 55 procent. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová navrhla zvýšit původní emisní závazek, který počítal s omezením jen o 40 procent. Kromě toho také slíbila, že více než třetina fondu obnovy EU půjde do ekologických projektů.

„Plně si uvědomuji, že navýšení ze 40 na 55 procent se může zdát hodně, ale naše ekonomika a průmysl to zvládnout může. Cíl, který si stanovíme pro Evropu je ambiciózní a dosažitelný,” uvedla von der Leyenová během představování priorit na nejbližší období.

Brusel by podle ní měl současnou koronavirou krizi využít k nastartování zeleného růstu ekonomiky.

Česká republika přitom už dříve dala najevo, že s novým plánem EU na snižováni emisí nesouhlasí.

Podle vicepremiéra a ministra dopravy a průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) je cíl tzv. Evropské zelené dohody 55 procent příliš komplikovaný, protože v současné době je potřeba zdroje na nastartování ekonomiky po koronavirové krizi.

Podle bruselského návrhu klimatického zákona bude muset EU do roku 2050 vypouštět jen tolik emisí, kolik je schopna vyvážit ekologickými opatřeními.

Exekutiva navíc bude moci rozhodovat o úpravách krátkodobých klimatických cílů, a to i přes odpor členských států nebo europarlamentu.

Zajistit klimatickou odpovědnost je podle předsedkyně Komise Ursuly von der Leyenové stěžejní závazek vůči mladé generaci.

Prezidenti a premiéři všech unijních států vyjma Polska schválili dosažení tzv. klimatické neutrality do roku 2050 během prosincového summitu.

Von der Leyenová v projevu zmínila také výsledky práce Komise při zmírňování dopadů zdravotní a ekonomické krize kvůli pandemie koronaviru.

Na obnovu ekonomik členských států chce Evropská unie uvolnit 750 miliard eur (20 bilionů korun). Aby návrh začal platit, musí ho jednomyslně schválit všechny členské státy EU a europarlament. (pel)

Česko jde proti Bruselu: Havlíček nesouhlasí s novým plánem EU na snižování emisí o 55 %