Průmyslová výroba v červenci oproti loňskému roku klesla o 5 procent, ukázala data ČSÚ. (Ilustrační foto)

Průmyslová výroba v Česku v červenci meziročně klesla o 5 procent. Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně vyšší o 5,7 procenta. Výroba aut, na které je český průmysl závislý, se přibližovala objemu před pandemií. Řada odvětví ale stále ztrácí. 

Data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Vývoj v rámci jednotlivých odvětví byl diverzifikovaný. Na jedné straně se řada odvětví objemem výroby přiblížila k úrovni před pandemií, jako například výroba aut, na druhé straně řada odvětví stále ztrácí, jako třeba těžební či hutní průmysl,“ uvedl  Radek Matějka, ředitel odboru statistiky průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Meziměsíční růst třetí měsíc v řadě podle něj vykazuje průmysl, který zejména v dubnu postihla karanténní opatření proti šíření nemoci covid-19.

Produkce motorových vozidel byla v červenci v meziročním srovnání nižší o necelé procento. V červnu přitom proti stejnému období předchozího roku ztrácela více než 13 procent a v květnu byla nižší o více než 45 procent.

K meziroční změně průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, která proti loňskému červenci klesla o více než 10 procent.

Výroba strojů a zařízení byla nižší o 9,3 procenta a produkce pryžových a plastových výrobků o 7 procent.

Naopak výroba v ostatním zpracovatelském průmyslu vzrostla o 7,7 procenta, produkce papíru a výrobků z něj byla vyšší o 6,7 procenta a o 0,4 procenta stoupla výroba elektřiny, plynu a tepla a klimatizovaného vzduchu.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v červenci 2020 meziročně klesly o 3,6 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 0,6 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 8,7 procenta.

Hodnota nových zakázek v  červenci 2020 ve sledovaných odvětvích meziročně klesla o 3,6 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 1,6 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 7,8 procenta. (pel)