Manažer Jiří Vácha je přeborníkem na zakládání podniků během období krize. Jeden takový založil i letos na jaře po vypuknutí koronavirové pandemie.

Jiří Vácha (49) je manažer s unikátním know-how a talentem. Už dvakrát založil úspěšnou poradenskou firmu během krize. Poprvé to byla společnost VECTOR BTC v roce 2009 během vrcholící finanční krize, podruhé společnost HEADIM na jaře 2020 v rámci aktuální koronakrize. Umění managementu se vyučil jako obchodní manažer pracující pro nové obchodní domy nábytkářského gigantu IKEA v ČR, Itálii a ve Francii. Některé důležité recepty pro řízení a vedení firem si osvojil i jako příslušník aktivních záloh Armády ČR.

Váchova první firma VECTOR BTC na trhu úspěšně působí již 11 let a pod její hlavičkou Jiří Vácha a jeho tým pomohly cca stovce firem vyřešit potíže s obchodem, marketingem, financemi i lidskými zdroji.

Nováček, založený v letošním roce v období koronavirové karantény, společnost HEADIM, ulovil během několika měsíců existence několik zajímavých klientů v oboru tzv. interim managementu.

Zaostřeno též na start-upy

Na rozdíl od většiny zavedených poskytovatelů služeb interim managementu se HEADIM nezaměřuje jen na velké a tradiční firmy, ale i na segment malých a středních podniků, mezi něž patří i technologické firmy nebo start-upy, jejichž zakladatelé chtějí pomoci s růstem a eliminací podnikatelských rizik s tím spojených.

Společníkem a klíčovým spolupracovníkem Jiřího Váchy v HEADIMu je Petr Sobotka, respektovaný interim manažer, vyhledávaný především pro své know-how spojené s řízením a rozvojem obchodu v segmentu B2B. Oba zakladatelé mají vizi, vybudovat z HEADIMu jedničku na trhu poskytovatelů služby interim management v České republice.

„Interim management není jen služba pro velké firmy v krizi. Je to služba, která může doslova nakopnout rozvoj podnikání a postavit růst společnosti na pevné základy. Spočívá v převzetí plné zodpovědnost za analýzu problému a skutečnou implementaci funkčního řešení. Tím se odlišuje činnost interim manažera od konzultanta. Nechceme být pouhými poradci, chceme být ti, kteří doručují skutečné výsledky, které klient očekává,“ řekl Jiří Vácha.

V barvách řetězce IKEA

Odrazovým můstkem pro kariéru v interim managementu byl pro Jiřího Váchu řetězec IKEA, kde se vypracoval na projektového a obchodního manažera, který vedl mezinárodní multikulturní týmy.

Podílel se na rozjedu a řízení nových obchodních domů nejprve v ČR, později v Itálii a Francii. V největší světové nábytkářské firmě strávil Jiří Vácha desetiletí 1999 až 2009.

Na konci dekády udělal osudové rozhodnutí opustit roli kariérního manažera v korporaci a stát se interim manažerem a poradcem managementu firem, který dočasně pomáhá společnostem z různých oborů zvládnout výzvy v oblasti obchodu, marketingu či lidských zdrojů.

Na kontě má od té doby zhruba stovku úspěšných projektů v nejrůznějších průmyslových odvětvích.

„Nechtěl jsem ustrnout v korporátní struktuře. Interim management jako dočasná manažerská mise přináší pestrost a svobodu, ale také odpovědnost za poměrně rychlé dosažení stanoveného cíle,“ komentuje Vácha svoje rozhodnutí opustit korporátní vody.

Nová společnost HEADIM, kterou odvážně zakládal během koronavirové karantény, chce rozšířit službu interim managementu, která je tradičně vnímaná jako náročný a drahý servis pro entity s minimálně stamiliónovými obraty, na malé a střední podniky, technologické firmy a start-upy.

Zatím se Váchovi tento záměr daří. Mezi klienty HEADIM se aktuálně zařadila například mladá firma, jehož zakladatel a majitel rozvíjí chytrá řešení k využití dešťové vody pro rodinné domy.

Leadership a zkušenosti z armády

Důležitou roli v životě Jiřího Váchy má i služba aktivního záložáka Armády ČR.

„Ještě jako voják základní služby jsem měl štěstí, že mezi mými veliteli byl i generál Jiří Šedivý, budoucí náčelník generálního štábu, kterého jsem si pro jeho leadership velmi vážil. Pozdější služba v aktivních zálohách mně dává důležité lekce i do managementu. Mezi ně patří schopnost rychlé adaptace na nový úkol, důležitost týmové spolupráce a loajality či myšlení na několik tahů dopředu,“ uvádí Jiří Vácha.

Jiří Vácha se chce podělit o svoje zkušenosti s komunitou českých manažerů a pozitivně ovlivnit jejich rozvoj.

„Typický český manažer mojí generace je houževnatý ´držák´. To je výhoda i nevýhoda. Vydrží dlouho a tvrdě pracovat i v nelítostných podmínkách, ale na druhé straně nemá rád změny. Často neoplývá sebevědomím zahraničních kolegů, kteří několikrát v kariéře změní působiště a tím sbírají nové zkušenosti. To by se mělo postupně změnit,“ uzavřel Jiří Vácha.

Jiří Vácha je absolvent Masarykovy univerzity v Brně. Ovládá angličtinu, francouzštinu a ruštinu.