Nezaměstnanost v Česku se v srpnu zůstala na červencové hodnotě 3,8 procenta, ukázala data Úřadu práce ČR. (Ilustrační foto)

Nezaměstnanost v ČR zůstala v srpnu na červencových 3,8 procenta. Úřady práce evidovaly k poslednímu srpnovému dni 279 078 nezaměstnaných. To je o 595 méně než v červenci a o 74 289 osob více než před rokem. Jedná se o nejvyšší srpnovou hodnotu od roku 2017, kdy bylo bez práce celkem 296 826 lidí.

Data zveřejnil Úřad práce ČR.

„Navzdory snížené aktivitě na trhu práce během prázdnin a dovolených, počet evidovaných uchazečů o zaměstnání poklesl, podíl nezaměstnaných osob zůstal na stejné hodnotě jako v červenci. Nepatrně vzrostl počet volných
pracovních míst v evidenci Úřadu práce ČR,“ uvedl Jan Karmazín, ředitel Odboru zaměstnanosti Generálního ředitelství ÚP ČR.

„Předpokládáme, že v září bude nezaměstnanost dále stagnovat, případně dojde k jejímu mírnému zvýšení,“ doplnil Karmazín.

Ke konci srpna se do evidence ÚP ČR nově přihlásilo téměř 34 700 uchazečů o zaměstnání.

Nejvíce nově příchozích hlásí Moravskoslezský kraj (4 428) a Praha (4 327). Nejméně nových uchazečů naopak evidoval úřad v předchozím měsíci v Pardubickém kraji (1 399) a z hlediska okresů v Jeseníku (110).

Mezi nově příchozími jsou např. bývalí výrobní dělníci, uklízeči, pracovníci z oblasti služeb, pohostinství, obchodu, cestovního ruchu či administrativy.

Hlásí se i bývalí zaměstnanci personálních agentur, strojírenských firem nebo zaměstnavatelů působících v automobilovém či zpracovatelském průmyslu.

V menší míře pak také OSVČ, většinou drobní podnikatelé a řemeslníci.

„V současné době zaznamenáváme zvýšenou poptávku po pracovních příležitostech, kde je možnost práce z domova, zkrácené pracovní doby či sdíleného pracovního místa. V neposlední řadě uchazeči o zaměstnání často uvádí, že jsou pro ně důležité vztahy a atmosféra na pracovišti,“ doplnil Karmazín.

Zaměstnavatelé nabízeli v srpnu prostřednictvím ÚP ČR 340 823 volných pracovních míst, z toho 12 074 v rámci dohod mimo pracovní poměr, tj. na DPP nebo DPČ. (pel)