Skotsko chce termín referenda o nezávislosti stanovit do května 2021. (Ilustrační foto)

Snahy Skotska odtrhnout se od Velké Británie neutuchají. Termín dalšího referenda o skotské nezávislosti určí Skotsko příští rok, a to i navzdory nesouhlasu Londýna. Referendum o nezávislosti Skotska se v zemi konalo už v září 2014.

„Před koncem tohoto volebního období zveřejníme návrh zákona, který stanoví podmínky a harmonogram referenda o nezávislosti a také otázku, kterou lidé v tomto referendu dostanou,“ uvedla skotská premiérka Nicola .

Volby do skotského parlamentu proběhnou 6. května 2021. Sturgeonová je předsedkyní Skotské národní strany (SNP), která tradičně ve Skotsku vyhrává volby. Nezávislost Skotska na Velké Británii je jednou z priorit této strany.

Podle dřívějšího průzkumu agentury YouGov by pro nezávislost na Velké Británii hlasovala mírná většina Skotů. Pro vznik samostatného státu by bylo 51 % respondentů, pro setrvání ve spojení s Anglií, Walesem a Severním Irskem by hlasovalo 49 % dotázaných.

Současná britská vláda premiéra Borise Johnsona ale další hlasování o nezávislosti odmítá. S novým referendem by přitom musel parlament v Londýně souhlasit.

Referendum o nezávislosti Skotska se konalo už v září 2014. Prosadila jej Skotská národní strana a její tehdejší předseda Alex Salmond. Cílem referenda bylo rozhodnout, jestli se má Skotsko odtrhnout od Spojeného království a stát se samostatným státem.

V referendu obyvatelé Skotska nezávislost odmítli, když 55,3 % voličů se vyslovilo pro setrvání ve Spojeném království, zatímco pro nezávislost jich hlasovalo 44,7 %. Volební účast překonala hranici 85 %.

Při referendu o členství v EU v roce 2016 hlasovalo ve Skotsku 62 procent účastníků proti brexitu. (pel)