Babišovo hnutí ANO si drží stabilní pozici i půl roku po vypuknutí pandemie covid-19 v Česku, ukázal aktuální průzkum agentury Median.

Pandemie koronaviru se v preferencích voličů v Česku moc neprojevila. Lídrem zůstává Babišovo hnutí ANO. Nejsilnější opoziční stranou jsou druzí Piráti. ODS se propadla na 3. místo.

Aktuální data zveřejnila agentura Median.

Nejsilnější podporu má hnutí ANO s 29,5 procenta. Zatímco mezi voliči nad 65 let by ANO podpořilo 48,7 procenta, ve věkové kategorii 18 až 24 let by hnutí získalo podporu pouze u 3,6 procenta.

ANO od září 2019 zaznamenává stabilní zisk volebních preferencí kolem hranice 30 procent, uvedla agentura. Hnutí si drží stabilní pozici i půl roku po vypuknutí pandemie covid-19 v Česku.

Piráti opět předstihli ODS a stávají se se ziskem 12,5 procenta nejsilnější opoziční stranou. Piráti si drží podobný zisk jako v březnovém modelu, naopak ODS mírně ztratila a z 13 procent se propadla na současných 11 procent.

Oproti březnovému modelu si tyto dvě strany svoje vzájemné pořadí prohodily. Vzájemně si tyto dvě strany udržují podobný procentuální zisk.

ČSSD zaznamenala mírný nárůst preferencí, v srpnu by ji podpořilo 9,5 procenta respondentů.

KSČM by v srpnu volilo 7 procent a SPD 7,5 procenta.

Starostové, KDU-ČSL a TOP 09 se pohybují těsně kolem hranice pro vstup do sněmovny.

S ohledem na potenciální výši zisků a na statistickou odchylku mají podobnou šanci na
vstup do sněmovny. Trikolóra by získala podporu 2,5 procenta, Zelení 2 procenta.

Voleb do Poslanecké sněmovny by se v srpnu 2020 zúčastnilo 63 procent respondentů. To by ve výsledku znamenalo mírně vyšší volební účast než při volbách do Sněmovny v roce 2017. Určitě by k volbám do sněmovny nešlo 30 procent dotázaných.

Více než polovina respondentů (54 procent) si je v případě voleb jista svou účastí i volenou stanou.

Průzkum probíhal od 1. srpna do 27. srpna 2020. Zúčastnilo se 1 037 respondentů ve více než 60 okresech ČR. (pel)