Stát rozdělí na dobíjecí stanice pro elektromobily v Česku dalších 60 milionů korun.

Stát rozdělí mezi podniky milionové dotace na vybudování dobíjecích stanic pro elektromobily. Na projekt je vyčleněno dalších 60 milionů korun z evropských peněz. Informovalo o tom ministerstvo dopravy na webu. 

Protože doprava patří v ČR k největším zdrojům emisí, v následujících letech by se měl zvyšovat počet automobilů s ekologickým pohonem na úkor vozidel se spalovacím motorem.

Resort vyhlásil v pořadí pátou výzvu z Operačního programu Doprava (OPD) na vybudování tzv. doplňkové sítě dobíjecích stanic.

Novinkou v této výzvě je možnost zařazení do projektů i dobíjecích stanic, které jsou kromě běžného dobíjecího bodu o výkonu do 22 kW vybaveny i rychlodobíjecím bodem s vyšším výkonem.

O podporu se mohou ucházet žadatelé prokazatelně provozující ekonomickou činnost v oblastech: elektrické instalace, rozvod elektřiny, obchod s elektřinou, nebo mají zkušenost s provozováním alespoň 10 veřejně přístupných dobíjecích stanic a kteří předloží projekt na vybudování dobíjecích stanic na území České republiky.

Stát počítá s navýšením až na 220 tisíc elektrovozidel, optimistický plán pak až s půl milionem.

Důležitou součástí je také rozšíření sítě dobíjecích stanic, kterých je nyní v ČR přes 400. Za deset let by jich podle plánu mělo být až ke 30 tisícům. (pel)