Ministerstvo spravedlnosti údajný Babišův střet zájmů přezkoumávat nebude. (Ilustrační foto: Demonstrace spolku milion chvilek pro demokracii v Praze, květen 2019)

Ministerstvo spravedlnosti v čele s Marií Benešovou (ANO) nebude přezkoumávat rozhodnutí středočeského krajského úřadu ohledně údajného střetu zájmu premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle resortu totiž nový podnět, který podala Transparency International (TI) letos v srpnu, neobsahuje nové poznatky. Proti Benešové a Babišovi přitom v Česku proběhla loni řada demonstrací. Lidem vadilo, že Benešová by po zvolení do funkce mohla být benevolentnější právě ke kauzám Babiše, i ke kauzám Hradu.

Ministerstvo o tom informovalo na webu.

„V dané věci Krajský úřad Středočeského kraje jako odvolací orgán řízení zastavil s odkazem na to, že spáchání přestupku nebylo prokázáno. Ministerstvo spravedlnosti již v říjnu 2019 dospělo k závěru, že rozhodnutí odvolacího správního orgánu nebylo vydáno v rozporu s právními předpisy,“ uvedl Vladimír Řepka, tiskový mluvčí ministerstva spravedlnosti.

„Obdržený podnět již jednou ministerstvo spravedlnosti posuzovalo jako podnět k zahájení řízení z moci úřední podle správního řádu. Nyní se tedy jedná o již druhý podnět k zahájení přezkumného řízení v této věci, který ministerstvo spravedlnosti od TI obdrželo,“ doplnil.

Není to ale poprvé, co se resort Benešové zabýval kauzou kolem premiéra. V listopadu 2019 rozhodl, že k revizi krajského verdiktu nevidí důvod.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v srpnu 2020 konstatoval, že Babiš má vliv na firmy z holdingu Agrofert a je ve střetu zájmů. Žalobu se ale rozhodl nepodat, protože ve věci prý neshledal závažný veřejný zájem, který podání takové žaloby podmiňuje.

Řekl dále, že samotný fakt, že se v daném případě jedná o významného představitele veřejné moci, nezakládá závažný veřejný zájem na soudní přezkum správního rozhodnutí.

Podnět podala nezisková organizace Transparency International ČR, která se na ministerstvo obrátila po rozhodnutí šéfžalobce Pavla Zemana.

Hejtmanství pod vedením Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) v odvolacím řízení uvedlo, že Babiš přestupek proti zákonu o střetu zájmů nespáchal. Odmítlo tak předchozí rozhodnutí Černošic – tamní úřad mu uložil pokutu 200 tisíc korun, připomněl server iRozhlas.cz.

Transparency International nynější rozhodnutí ministerstva považuje za účelové.

Premiér čelil podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert.

Krajský úřad loni dospěl k názoru, že přestupek se nestal a řízení pravomocně zastavil. Nejvyšší státní zástupce mohl ještě jeho rozhodnutí zvrátit. (pel)

Babiš je ve střetu zájmů, rozhodl státní žalobce Zeman. Žalobu ale odmítl podat