Důvěra spotřebitelů v českou ekonomiku se prudce zhoršila, ukázala data ČSÚ.

Důvěra spotřebitelů v českou ekonomiku v srpnu klesla. Indikátor důvěry spotřebitelů se snížil o 1,6 bodu na  hodnotu 94,4. Spotřebitelé se totiž obávají růstu cen a inflace. 

Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Indikátor důvěry podnikatelů meziměsíčně mírně vzrostl o 0,8 bodu na hodnotu 85,5.

Souhrnný indikátor důvěry oproti červenci vzrostl o  0,3  bodu na hodnotu 87.

„Výraznější zvýšení důvěry v ekonomiku jsme zaznamenali jen v odvětví obchodu, kde podniky oproti minulému měsíci hodnotí podstatně lépe svou současnou ekonomickou situaci. Ve službách se naopak důvěra mírně snížila, a to zejména v důsledku horšího hodnocení očekávané poptávky,“ uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

„Spotřebitelé očekávají zhoršení jejich finanční situace, což může souviset i s jejich setrvale vysokými obavami z růstu cen a nezaměstnanosti,“ dodává Obst.

Důvěra podnikatelů v odvětví obchodu se v porovnání s minulým měsícem zvýšila. Indikátor důvěry vzrostl o 6,9 bodu na hodnotu 96,4. V porovnání s červencem podnikatelé v obchodě výrazně lépe zhodnotili celkovou ekonomickou situaci.

Zvýšila se i důvěra ve stavebnictví, a to o 3,7 bodu na hodnotu 106,7. Stále však převažují podnikatelé hodnotící celkovou poptávku jako nedostatečnou.

Ve vybraných odvětvích služeb se důvěra v ekonomiku naopak snížila. Indikátor důvěry poklesl o 1,3 bodu na hodnotu 75,7. Hodnocení celkové ekonomické situace se meziměsíčně nezměnilo. Podíl respondentů negativně hodnotících současnou celkovou poptávku se téměř nezměnil. (pel)