Česká pošta kvůli dopadům koronaviru zkrátí otvírací dobu řady svých poboček. (Ilustrační foto)

Česká pošta zkrátí otvírací dobu řady svých poboček. Důvodem jsou dopady koronaviru a nutnost dodržovat přísnější hygienická opatření. Otvírací doba bude zkrácena v některých dnech zejména tím, že budou pobočky provozovány jen na jednu směnu. 

Od září se změní otvírací doba 265 poboček. Dalších poboček převážně menších pošt ve městech se změna dotkne od října. Celkově půjde o zhruba 1500 poboček, což je téměř polovina všech pošt.

Pobočky budou mít dva dny v týdnu otevřeno od 10 do 18 hodin a tři dny v týdnu od 8 do 16 hodin.

„Mezi hlavní důvody, které k této změně přispěly, patří zkušenosti z koronavirové krize, kdy bylo potřeba upravovat otevírací hodiny pro veřejnost s ohledem na zajištění poštovních služeb pro klienty a zároveň v návaznosti na přijatá hygienická opatření,“ vysvětlila Česká pošta.

Hlavním principem změny je podle pošty nahrazení tzv. dvousměnného provozu jednosměnným.

„V praxi to bude vypadat tak, že místo dvou pracovníků, kteří se v jednom dni střídali ve  dvou intervalech, bude nově jeden pracovník zajišťovat přepážku v pondělí a ve středu od otevření pošty až do 18 hodin a v úterý, čtvrtek a v pátek od 8 hodin až do uzavření konkrétní pobočky,“ vysvětlila pošta v oficiálním vyjádření.

V konečném důsledku to však prý umožní obsadit více přepážek, které doposud mnohdy zůstávaly neobsazené.

Česká pošta tím reaguje na, podle svého vyjádření, „neočekávané události posledních měsíců, kdy se pošťáků dotýkala karanténní opatření a řešily se personální zástupy na jednotlivých provozovnách“.

Jednosměnný provoz má umožnit vytvoření personálních kapacit na menších poštách, které by byly případně využity na velkých pobočkách.

Nové nastavení otvírací doby má podle pošty umožnit i snazší zvládnutí vánočních provozů a výpadku velkých skupin pracovníků bez nutnosti čerpat další personální náklady.

Ke změně otevírací doby nedojde u jednopřepážkových poštovních poboček ve venkovské síti a pošt s nepřetržitým provozem.

V obcích nad 20 tisíc obyvatel bude fungovat vždy jedna hlavní pošta, jejíž současný rozsah otevíracích hodin pro veřejnost zůstane zachován.

Otevírací doba poštovních poboček umístěných v obchodních centrech se rovněž nemění.

Česká pošta provozuje v ČR celkem 3200 poboček a zaměstnává zhruba 29 tisíc lidí. (sfr)