Cena benzínu klesla od minulého týdne na 27,96 Kč za litr. Nafta zlevnila na v průměru 27,46 Kč za litr. Většinu konečné ceny, kterou platí zákazníci, přitom tvoří daně. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Ceny benzínu a nafty v Česku mírně klesly. Cena benzínu Natural 95 klesla od minulého týdne o 5 haléřů na 27,96 Kč za litr. Nafta zlevnila o 9 haléřů na v průměru 27,46 Kč za litr. Většinu konečné ceny, kterou platí zákazníci, přitom tvoří daně. Podle statistik EK dosáhl v ČR celkový podíl daní na ceně benzínu 67 procent; u nafty je to 59 %. Pokud by řidiči nemuseli platit daně státu, vyšel by je v ČR litr benzínu asi na třetinu dnešní ceny, tj. na zhruba na 9,50 Kč za litr.

Podle údajů společnosti CCS je dnes benzín o 4,75 koruny na litr levnější než před rokem. Nafta je levnější o 4,36 Kč na litr.

Cena ropy na světových trzích stagnuje. Za aktuálním poklesem ceny pohonných hmot zřejmě stojí posílení koruny vůči dolaru.

Nejlevnější palivo v Česku je v Ústeckém kraji. Litr benzínu tam v průměru vyjde na 27,53 koruny a litr nafty na 27,05 Kč.

Naopak nejdražší palivo je v Praze. Benzín zde stojí průměrně 28,60 koruny, nafta 28,38 Kč za litr.

V Německu stojí benzín v přepočtu průměrně za 34,36 koruny. Nafta zde stojí v přepočtu 28,96 koruny. Na Slovensku stojí Natural 95 průměrně 1,33 eura (v přepočtu 34,81 Kč) a nafta průměrně 1,23 eura (32,14 Kč).

Daně zdražují benzín

Největší část ceny pohonných hmot v Česku představují odváděné daně. Podle nejnovějších statistik Evropské komise (EK) činí v Česku celkový podíl daní v ceně benzínu 67 %, u nafty je to 59 %. Evropský průměr je však ještě o něco vyšší.

Spotřební daň v tuzemsku činí u benzínu 12,84 Kč/l a 10,95 Kč/l u motorové nafty.

Jedná se o fixní součást konečné ceny paliv. Znamená to, že při poklesu ceny ropy roste podíl daní na výsledné ceně pohonných hmot.

Konečnou cenu pohonných hmot v ČR ještě zvyšuje DPH (sazba 21 %), která se počítá ze základu obsahujícího vedle ceny suroviny a marže prodejců i spotřební daň.

Vážený průměr míry zdanění pohonných hmot v rámci EU činí 68 % u benzínu a 62 % u nafty. Z tohoto pohledu má Česko mírně podprůměrný podíl daní na výsledné ceně paliv.

Nejnižší podíl daní na koncové ceně pohonných hmot má Malta. Největší Slovinsko a Finsko. (sfr)