Merkelová varovala Putina kvůli Bělorusku. Ve stejné věci mu telefonoval i Macron. (Ilustrační foto: archiv)

Merkelová varovala Putina kvůli Bělorusku. Německá kancléřka zatelefonovala ruskému prezidentovi a vybízela ho k tomu, aby se Lukašenkova vláda v Bělorusku vyvarovala násilí vůči demonstrantům. Putinovi v otázce vývoje v Bělorusku telefonoval i francouzský prezident Macron a šéf Evropské Rady Michel. 

V Bělorusku se již více než týden konají masivní protestní akce občanů kvůli údajně zfalšovaným výsledkům prezidentských voleb, v nichž oficiálně zvítězil Alexandr Lukašenko se ziskem 80 % hlasů.

Kancléřka Merkelová žádala ruského prezidenta Putina, aby se vláda prezidenta Alexandra Lukašenka zřekla násilí vůči mírumilovným demonstrantům a aby zahájila s opozicí celonárodní dialog, informoval mluvčí kancléřky Steffen Seibert.


Kancléřka Merkelová, prezident Macron, prezident Putin, Normandský summit, prosinec 2019.


Později Putinovi telefonoval i francouzský prezident Emmanuel Macron s podobným stanoviskem, jako před ním Merkelová.

Prezidenti Francie a Ruska se údajně shodli na tom, že situaci v Bělorusku je potřeba co nejrychleji řešit.

Putin podle oficiálního vyjádření Kremlu v rozhovorech označil za nepřijatelné cizí vměšování do vnitřních záležitostí Běloruska, neboť podle ruského prezidenta vede k eskalaci krize.

Vyjádřil rovněž naději, že situace v Bělorusku se „co nejdříve znormalizuje“.

Vedle Merkelové a Macrona s Putinem o situaci v Bělorusku hovořil i šéf Evropské rady Charles Michel. Podrobnosti o tomto telefonátu doposud nebyly zveřejněny. (sfr)