V první polovině srpna se na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKB) obchodovaly převážně dvouleté kontrakty elektřiny a plynu.

V první polovině srpna se na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKB) obchodovaly převážně dvouleté kontrakty elektřiny a plynu. V první polovině srpna bylo uzavřeno 242 kontraktů na dodávku 165,7 tisíce MWh elektřiny a zemního plynu pro konečné odběratele v hodnotě 160,4 milionu korun.

Dvouleté kontrakty zemního plynu se obchodovaly v maloodběru za cenu 408 CZK/MWh, ve velkoodběru za 396 CZK/MWh.

Dvouleté kontrakty elektřiny v nízkém napětí uzavíraly s kurzem 1340 CZK/MWh, ve vysokém napětí končily obchodování na úrovni 1264 CZK/MWh.

Informoval o tom Martin Soukup, tiskový mluvčí Českomoravské komoditní burzy Kladno.

Cena denního kontraktu motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno začátkem srpna stagnovala na úrovni 9,42 CZK/litr, druhý srpnový týden přinesl pokles o 3,6 procenta na 9,08 CZK/litr.

Českomoravská komoditní burza Kladno vznikla v roce 1995 na základě státních povolení udělených Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem zemědělství. ČMKB je první energetickou burzou v České republice.

Obchodování s energiemi organizuje v samostatné sekci Energetická burza od roku 2002. V posledních deseti letech zde bylo zobchodováno 56 milionů MWh elektřiny a plynu ve finančním objemu 44 miliard korun.

Obchodování s pohonnými hmotami organizuje od roku 2019 v sekci Průmyslové komodity. (sfr)