Nad pražským magistrátem opět zavlála duhová vlajka na podporu komunity leseb, gayů, bisexuálů či transsexuálů (LGBT). (Foto: Twitter Hl. město Praha)

Pražský magistrát znovu vyvěsil na budovu Nové radnice duhovou vlajku. Radnice tak chce vyjádřit podporu komunitě leseb, gayů, bisexuálů či transsexuálů (LGBT), která má jako symbol právě duhu. V Praze odstartoval 10. ročník festivalu Prague Pride, který má přiblížit život LGBT. 

Na budově Nové radnice vlaje od dnešního rána duhová vlajka. A to jako symbol a oslava toho, že můžeme být každý tím, kým chceme,“ napsalo vedení Prahy na Twitteru. 

Oficiálně festival začne v pondělí večer od 18:00 na Střeleckém ostrově. Na místo se dostane ale maximálně tisíc lidí.

Kvůli pandemii bude navíc řada akcí probíhat online pomocí živých přenosů. Ze stejného důvodu letos dorazí i méně zahraničních hostů a neuskuteční se ani tradiční duhový průvod. Nahradí ho plavba lodí po Vltavě.

Festival během týdne nabídne desítky nejrůznějších akcí po celé Praze, kde ale bude omezen počet účastníků. Na programu jsou přednášky, výstavy, autorská čtení, divadelní představení nebo workshopy. Novinkou jsou zmiňované živé streamy, od kterých si organizátoři slibují, že se festival rozšíří do celé země.

Duhovou vlajku na budovu magistrátu poprvé vyvěsil primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v roce 2019.

Festival k přiblížení života leseb, gayů, bisexuálů a transexuálů (LGBT) se v hlavním městě koná letos podesáté. Loni na festival podle pořadatelů přišlo okolo 75 tisíc návštěvníků.

Významné budovy po Česku, například Nová scéna Národního divadla, brněnská Stará radnice či plzeňské Tylovo divadlo, navíc budou duhově nasvíceny. (pel)