Z dohromady 13 firem nabízejících armádě stovky terénních automobilů vybere ministerstvo obrany společnosti, které splní kvalifikační podmínky, o vyzve je, aby podaly konkrétní nabídky. Uvedl to Petr Sýkora z tiskového oddělení ministerstva. Od vítěze armáda pořídí až 1200 vozidel typu pick-up hard top za nejvýše 1,6 miliardy korun.

Termín pro přihlášky do otevřeného výběrového řízení, ve kterém uchazeči musí prokázat svou kvalifikaci na dodávky víceúčelových osobních terénních vozidel, vypršel koncem července. „Ministerstvo obrany nyní vyzve ty společnosti, které kvalifikační podmínky prokážou, k podání konkrétních nabídek, které následně vyhodnotí a určí vítěznou nabídku,“ poznamenalo Sýkora. S vítězem tendru by chtělo ministerstvo uzavřít rámcovou smlouvu do konce letošního roku.

Obrana plánuje v příštích letech nahradit až 1200 vysloužilých vozidel UAZ 463 a Land Rover Defender. Tendr ministerstvo vypsalo loni, na konci roku ho ale zrušilo. Znovu zakázku vyhlásilo v červnu, v nových podmínkách své požadavky na nakupované stroje pozměnilo.

Armáda poptává víceúčelová osobní terénní vozidla pro logistické a zabezpečovací úkoly. Vozy by se ve službách vojáků měly pohybovat výhradně mimo případné bojiště. Sloužit budou třeba k přepravě lidí či k zásobování.

Stroje by měly mít pohon všech čtyř kol, být vybaveny podvozkem s pevným nosným rámem a mít podobu pick-up hard top. Nejvyšší technicky přípustná hmotnost je 3500 kilogramů, vozy tedy spadají do kategorie VN-1G.

Ministerstvo obrany již dříve uvedlo, že armáda požaduje stroje ve stejné podobě, v jaké jsou vyráběny pro civilní využití. Nebudou tak muset být dále upravovány, což by zvýšilo náklady na jejich pořízení. Stroje tak například nebudou pancéřované, vojáci ale požadují třeba držáky na útočné pušky nebo khaki nátěr. Vozy by měli vojáci dostávat do roku 2024.