Lidé v karanténě kvůli koronaviru by v podzimních volbách mohli volit z auta, navrhlo vnitro. (Ilustrační foto)

Pacienti nakažení koronavirem mají v Česku při podzimních krajských a senátních volbách volit z auta systémem „drive in“. Hamáčkovo ministerstvo vnitra připravilo 4 alternativy pro možnost hlasování z karantény. Kromě volení z auta to je zřízení zvláštních okrsků například v domovech seniorů, možnost zmocnění zástupce nebo docházková komise.

Resort o tom informoval na webu.

„Dnes jsem kolegům z parlamentních stran představil možnosti, jak umožnit hlasovat ve volbách lidem v karanténě a přitom zajistit, aby volby byly bezpečné. Děkuji za konstruktivní jednání, věřím, že za týden budeme mít shodu na řešení,“ napsal ministr Hamáček na Twitter.

Jednou z možností je hlasování „drive-in“. To by probíhalo v předstihu ve středu před volbami. Občan v karanténě by po provedení identifikace odvolil ze svého automobilu.

Dále vnitro navrhuje zřídit nové zvláštní volební okrsky například v domově důchodců nebo nemocnici, pokud by pro celý objekt byla nařízena karanténa.

Další možností je hlasování prostřednictvím zástupce, kterého si volič zvolí.

Poslední navrhovanou variantou je výjezd speciální volební komise, která na vyžádání voliče dorazí na místo jeho bydliště.

„Ideální je přijmout všechny čtyři možnosti,“ řekl po jednání Hamáček.

Jednotlivé politické strany se k návrhům vyjádří do 4. srpna.

Cílem je za dodržení bezpečnostních opatření umožnit volit i těm osobám, které mají svým lékařem či hygienickou stanicí nařízenou tzv. individualizovanou karanténu.

Těchto osob je v současnosti cca 3 500, a nejde tedy např. o osoby, které mají preventivní karanténu po návratu z dovolené. (pel)

Koronavirus lidem sebere právo volit, přiznal ministr Hamáček