Cena zlata se v pondělí vyšplhala na rekordní maximum 1 945 dolarů (43 600 korun).

Cena zlata vyletěla strmě nahoru a je tak na rekordním maximu v historii vůbec. Troyská unce (31,1 gramu) v pondělí stála 1 945 dolarů (zhruba 43 600 korun). Důvodem jsou jednak obavy z negativních dopadů pandemie koronaviru, ale také rostoucí napětí mezi Spojenými státy a Čínou. 

Cena zlata v pondělí vyšplhala až na 1 944,71 dolaru za troyskou unci. Později o část zisků přišla a krátce před 08:00 SELČ vykazovala nárůst 1,7 procenta na 1 934 dolarů.

Dosavadní rekord ze září 2011 činil zhruba 1 921 dolarů.

Od začátku letošního roku si cena zlata připisuje přes 27 procent.

Podle ekonomů narůstá nejistota kvůli stoupajícímu riziku druhé vlny pandemie koronaviru. Vliv má také rostoucí geopolitické napětí, zejména pokračující zhoršování vztahů dvou největších světových ekonomik, USA a Číny.

Spojené státy navíc musí uzavřít konzulát v čínském městě Čcheng-tu. Minulý týden to totiž nařídil Peking jako odvetu za uzavření čínského konzulátu v Houstonu.

Kromě toho těží zlato i ze snižování úroků a dalších stimulačních opatření centrálních bank, kterými se snaží pomoci ekonomice překonat negativní dopady koronaviru.

Poptávku po zlatě podporuje také slabší kurz dolaru, který snižuje cenu zlata v dolarech z pohledu držitelů ostatních měn. (pel)