Ministerstvo zdravotnictví výrazně revidovalo koronavirové statistiky. A počet aktuálně nemocných ve statistice najednou prudce klesl. (Ilustrační foto)

Počet aktuálně nakažených zázrakem během neděle klesl o 1 775. Ministerstvo zdravotnictví k nedělnímu večeru evidovalo 3 479 nemocných, téměř o třetinu méně než ráno. Nejvíce se skokově snížil počet v MS kraji, a to o 1 700 pacientů. V regionu přitom právě kvůli údajně zhoršené situaci hygienici před necelými 2 týdny zpřísnili opatření.

Důvodem změny počtu nakažených je nařízený audit ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (ANO).

Současně se výrazně zvedl údaj o počtu vyléčených, a to z 9 590 na 11 423.

„Je to čistě úpravou záznamu. Provedli jsme zpětný audit dat, který na hodnocení epidemie nic nemění,“ řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek deníku Právo.

Některé hygienické stanice byly podle něj v poslední době vytíženy eliminací epidemie v lokálních ohniscích nákazy a aktualizace údajů o počtech vyléčených pro ně nebyla prioritou.

„Pět tisíc případů je třeba brát s rezervou. Zadal jsem audit těch dat, která jsou prezentována, protože máme podezření, že jsou v celkových datech necháváni i vyléčení pacienti, kteří nejsou vyřazeni,“ zdůvodnil nařízení auditu ministr Vojtěch.

Nejvíce se skokově snížil počet v Moravskoslezském kraji, a to o 1 700 pacientů. V regionu přitom kvůli údajně zhoršené situaci hygienici před necelými 2 týdny zpřísnili opatření.

Postiženy tak byly nejen desítky akcí, které už probíhaly a musely být z hodiny na hodinu zrušeny, ale i další plánované události.

V Ostravě poté demonstrovaly stovky lidí. Dohromady se navíc dala iniciativa Kultura v Moravskoslezském kraji. Ta požadovala, aby byla opatření zrušena, a aby soud jasně řekl, že takhle to už nikdy v budoucnosti udělat nejde.

Denní počty nově potvrzených případů během tohoto týdne čtyřikrát v řadě přesáhly 200. Současně s tím se tak zvyšovaly i údaje o počtu aktuálně nakažených. Podle původních čísel jejich počet v úterý poprvé od začátku epidemie vzrostl nad 5 000.

Celkem se v Česku od začátku epidemie nakazilo novým koronavirem 15 273 lidí (údaj k 26. 7. 2020). (pel)