Uzbekistán nabízí kompenzaci 3 tisíce dolarů (70 tisíc korun) každému turistovi, který se během návštěvy země nakazí covidem-19.

Uzbekistán slibuje vyplatit 3 tisíc dolarů (70 tisíc korun) každému turistovi, který přijede do země a nakazí se během pobytu novým typem koronaviru. Aby však cestující dostali náhradu, musí si rezervovat cestu s místním průvodcem. 

Upozornil na to server Novinky.cz.

Uzbecká vláda je přesvědčena, že bezpečnostní a hygienická opatření prováděná v odvětví cestovního ruchu ochrání turisty před nákazou.

„Chceme ujistit turisty, že mohou přijet do Uzbekistánu,“ uvedla ve svém prohlášení Sophie Ibbotson, velvyslankyně Uzbekistánu v cestovním ruchu ve Velké Británii.

Má to ale háček. Turisté musí v zemi cestovat s místním průvodcem, který navíc musí získat vládní osvědčení prokazující, že opravdu dodržují bezpečnostní a hygienické pokyny.

Země oznámila, že je otevřena návštěvníkům z nízkorizikových zemí, jako je Čína, Izrael, Japonsko a Jižní Korea. Cestovatelé z Velké Británie a Evropy musí po příjezdu povinně do 14denní karantény.

Uzbekistán hlásí dosud ve spojitosti s koronavirem pouze 19 úmrtí. (pel)